Varför heter hunden så?

Varför heter hunden så?

Spaningar är alltid roligt, och nu gäller det hundnamn. Kan du gissa vilka nya namn som är hetast att döpa hunden till? Är du en trendsetter och har valt något av dessa? 

Vad som händer i världen runt omkring oss påverkar. Vilka säger vad? Är det personer vi uppskattar? Och vilka teveserier tittar vi på? Detta är saker som inte bara påverkar liven vi lever utan också namnen vi ger barn och våra hundar. Så vad tror du? Vilka namn är det som är trendigast just nu.

I Sverige är trendiga namn Greta, Bianca och vikinganamn, enligt Rover.com, ett stort nätverk med hundvakter som hjälper till när matte och husse har annat för sig. Listan Rover tagit fram bygger på information från två miljoner hundägare över hela världen.

Vikinganamn är hett

Den stora vikingatrenden beror kanske på de många vikingainspirerade serierna som visats under senare år? Eller är det den allmänna passionen för de gamla namnen från den nordiska mytologin?

Gammal fornnordisk mytologi och vikinganamn trendar rejält och tros bli en riktig hit under 2020. Namnet Freya ökade med hela 1 000 procent – och andra populära kvinnliga vikinganamn är alternativa stavningen Freja (+32 procent), Saga (samma som 2018), Signe (+71 procent) och Svea (+23 procent). De fem mest populära manliga vikinganamnen är Loke (+78 procent), Balder (+30 procent), Odin (samma som 2018), Ragnar (+125 procent) och Oden (-33 procent).

Greta inspirerar

Greta Thunberg har på kort tid blivit känd över hela världen med sitt engagemang för klimatet. Hon har också påverkat vad vi döper våra hundar till. Jämfört med förra året är namnet Greta 171 procent vanligare i år. Även influencern Bianca Ingrosso har påverkat och antalet Bianca-valpar har ökat med hela 500 procent.

Hundnamn som har att göra med mat och dryck är en global trend och i Sverige har namn som Semla och Dumle letat sig in på topplistorna.

– I Sverige betraktar över 92 procent av alla hussar och mattar sina hundar som fullvärdiga familjemedlemmar, så att välja namn på sina valpar kan vara lika svårt som att döpa barnen. Hundar och de namn vi ger dem är en del av hur vi vill framstå själva. Därför påverkas vi också starkt av det som svenskar älskar – allt från vår favoritmat till kändisar, säger Kate Jaffe, trendexpert på Rover.

Sansa, Summer, Arya

”Winter is coming”, säger vi till varandra, och visst, teveserien har inspirerat till många nya namn. Den stora finalen av Game of Thrones gjorde att namn som Sansa, Summer, Arya och Khaleesi trendade i Sverige. Namnet Snow gick betydligt sämre med en nedgång på 75 procent medan Snowy ökade med 200 procent. Nya på listan är Sandor och Brienne.

Den nya Lejonkungenfilmen har också satt sina spår i våra hundnamn. Nala (+61 procent), Simba (+42 procent) och Pumba (+100 procent) trendar och Timon kan glädjas åt att nu komma in på topplistan.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret