Varför får hunden fnatt?

Varför får hunden fnatt?

Har din hund fått fnatt någongång? Och då menar vi att den springer superfort runt i cirklar, byter håll och rusar genom huset, eller i trädgården eller någon annanstans i en enorm fart.

Vi kallar det fnatt, men det kan kallas tokrus, busrus, energiryck eller vad som, men vad är det egentligen? Varför gör hunden så? Är det farligt?

Enligt etologen Jill Goldman, Ph.D., är ”fnatt” en typ av frenetic random activity period (FRAP) där en hund plötsligt verkar explodera av energi, skriver hon i en artikel på AKC, Amerikanska kennelklubben.

–       Hunden brister av energi, ungefär som ett vulkanutbrott. ”Fnatt” är själva frigörelsen av energin.  Att få ”fnatt” är ett normalt och naturligt beteende för en hund säger Goldman.

Släppa ut energin

Alla hundar gör det inte, men de som gör det uppfattas som väldigt lyckliga och fyllda av just energi och glädje i det ögonblicket. Det är vanligare bland valpar och yngre hundar, de har oftare överskottsenergi. Den äldre hunden får sällan fnatt.

Energirycket kan också komma efter hunden varit tvungen att vara lugn i en stressfull situation, kanske ett veterinär besök, eller  ett besök hos hundfrisören – platser där hunden har varit tvungen att vara stilla i en för dem obekväm situation. Men efter det så måste den släppa ut den inkapslade energi i ett busrus…

Är det farligt med ”fnatt”?

Så länge det inte står något farligt i vägen utgör inte själva ”fnattet” någon fara, säger Goldman. Det är bara låta hunden få släppa ut energin och springa på. Men för säkerhets skull, om du till exempel vet att din hund brukar få fnatt efter ett bad, se till att hunden inte kan halka eller få prydnadssaker att ramla ner. Försök få din hund ut i trädgården eller annat inhägnat ställe där den kan få utlopp för sin energi. Men vi som sett det vet, man kan inte flytta fram ett ”fnatt”. Det sker just där och då! Låt din hund njuta av sig själv och få det ur sitt system.

Kan vara tecken på annat

Även om det ser väldigt härligt ut, finns det något man bör oroa sig för? Goldman föreslår att du studerar hundens beteende. Om du är uppmärksam på när ”fnattet” sker kan du förstå varför de händer. Kanske är det bara efter ett bad till exempel. Ibland är det bra, men om en hund får ”fnatt” väldigt ofta så kan det vara tecken på understimulans och att hunden inte får möjlighet till tillräcklig fysisk och mental stimulans säger Goldman.

Om en hund får ”fnatt” väldigt ofta kan det vara ett tecken på ett större problem.

-Det är viktigt att göra en åtskillnad mellan normala fnatt och tvångsmässigt beteende som överdrivet svans- eller skuggjagande, säger Goldman.

Aktuellt