Varför äter inte min hund?

Varför äter inte min hund?

Att hundar inte äter är inte ovanligt. Men vad är det som orsakar den förlorade aptiten?

Hundar som nyss åt upp all sin mat med glädje, bestämmer sig plötsligt för att inte äta. Så går det ju inte till. En hund ”bestämmer” inte att den inte ska äta. Det finns skäl till att den ratar maten som erbjuds. Men vilket skäl är frågan? Det finns många orsaker som kan vara roten till förändrad aptit hos din hund.

6 förslag till förändrad aptit hos din hund

  1. Sjukdom. Misstänker du att din hund kan vara sjuk, kontakta veterinär och undersök. Minskad eller förändrad aptit kan vara ett tecken på sjukdom.
  2. Ålder. Äldre hundar förbrukar inte samma energimängder som en unghund och har följaktligen ofta inte samma behov av mat. Men det kan också vara så att med åldern kommer en försämrad lukt och smak, så maten inte är lika lockande helt enkelt. Varje hund är unik, så se till just din hunds behov.
  3. Har du bytt foder? Kanske det nya inte alls smakar lika gott som det tidigare? Hundar kan var känsliga för foderbyte.
  4. Oro. Kanske er familjs vanliga vanor har ändrats. Någon flyttar hemifrån, tider och rytmer förändras. Har en familjemedlem dött? Visst kan en hund reagera med minskad matlust på detta.
  5. Har din hund fått ”lyx” mat under en period? Har du, av vilka skäl som helst, bjudit din hund på leverpastej och köttrester under en period, och sen återgått till torrfoder. Kanske inte ett uppskattat byte.
  6. Mediciner. Äter din hund någon typ av medicin? Det kan påverka aptiten. Läs ordentligt på förpackningen av medicinen och hör med veterinär, helst innan du startar en behandling. Då är du beredd på eventuella bieffekter av medicinen.
  7. Tand- och munhälsan är dålig. Att se över hundens tänder kan vara en av de första åtgärderna om hunden inte vill äta. Ont i en eller flera tänder, eller något annat problem med tänder eller mun kan absolut orsaka att hunden inte vill äta. Besök veterinär.

Aktuellt