Varför är hundens nos kall?

Varför är hundens nos kall?

Visst är det mysigt när vovven kommer nära och vill bli klappad och känna närhet. Men så kommer den där blöta kalla nosen och gnuggar en på kinden. Varför är hundens nos nästan alltid kall och lite blöt?

Kall nos är normalt

Det är normalt att hundens nos är kall och blöt. Och det är den i stort sett alltid. Den gången den är varm och torr är i såna fall efter hunden sovit. Det säger Anna Bálint, forskare som studerar djurbeteende vid Eötvös Loránd University i Budapest, Ungern. Därefter vaknar hunden, slickar nosen och den är kall igen.

Kan det vara en fördel med kall nos?

En teori har varit att hunden reglerar kroppstemperaturen med nosen. Men nu tror de flesta forskare att nosen är alldeles för liten för att kunna påverka temperaturen hos hunden. Istället har man en ny teori. Tidigare forskning har visat att nosen hos köttätande djur ofta är kallare än hos växtätare. Kan det vara så att hundar ursprungligen använde nosen inte bara för att känna lukt, utan även i andra syften under jakten på mat? Resultaten från forskningen visade att hundar kan upptäcka svag termisk strålning på ett avstånd som liknar det som sker under en jakt.

Värme till hjälp under jakt

Det är möjligt att hundar och andra kallnosade djur kan använda en värmedetekteringsavkänning tillsammans med andra sinnen i deras ”jaktverktygslåda” när de är på jakt efter byte, tror forskarna. Även om den senaste studien, som publicerades i februari 2020 i tidskriften Scientific Reports, är en liten studie, tyder den på att en kall nos kan vara känsligare för temperaturskillnader.

”Folk tror att hundar följer en lukt, vilket förmodligen verkligen är sant,” säger Bálint. ”Men blåsiga förhållanden eller stormigt väder kan göra det svårt för en hund att följa dofter. En värmesignal kan hjälpa dem.”

Vill du läsa mer?

https://www.livescience.com/why-dogs-noses-are-cold-wet.html

Aktuellt