Vård för vintertassar

Vård för vintertassar

Visst är det härligt med vinter, men is, snö och vägsalt är inte snälla mot hundens vintertassar. Ge din hund en ordentlig tassikyr så blir vinterpromenaderna ännu roligare.

Så här tar du bäst hand om hundens vintertassar så att ni båda får njuta av snön:

1. Vägsalt är besvärligt för vintertassar och trampdynor

Skölj av tassarna i ljummet vatten när ni gått på saltade vägar. Torka noga efteråt.

2. Smörj in trampdynorna varje kväll för att förebygga sprickor

Försvarets hudsalva är en klassiker som finns på Apoteket för ett par tior. Oliv- eller kallpressad rapsolja har också en läkande förmåga och hjälper vintertassarna.

3. Du kan också göra din egen tass-salva så här:

Smält 45 gram bivax i vattenbad. Blanda i 2 dl kallpressad jungfruolja eller rapsolja och häll upp i en glasburk. Smörj in trampdynorna och linda gärna en mjuk socka runt tassen som du fäster med textiltejp. Hunden kommer nog inte uppskatta det, men å andra sidan blir den glad av resultatet. Eller kolla här!

4. Kontrollera tassar och trampdynor varje dag.

Håll klorna korta och klipp pälsen mellan trampdynorna och du har en långhårig hund, så att det inte bildas isklumpar. Har den ändå fått isbollar i pälsen, så lös upp dem i ljummet vatten.

5. Var vaksam på rödaktig missfärgning

och irritation på trampdynorna och mellan tårna. Det beror på ytlig svampinfektion, som kan uppkomma om pälsen ständigt är fuktig. Fråga efter lämpligt botemedel på apoteket och kontakta veterinär om det inte hjälper.

Aktuellt