Var tionde hund allergisk

Bild Getty Images

Så vet du om din hund är drabbad

Var tionde hund allergisk

Allergi mot exempelvis pollen, kvalster och födoämnen drabbar inte bara människor utan även hundar. Så mycket som 10 till 15 procent av alla hundar beräknas lida av någon form av allergi.

Pollensäsongen är här och precis som vi människor kan även hundar ha allergiska besvär. Vanligast är kvalsterallergi, men även allergi mot pollen, mögel och födoämnen förekommer. Ungefär mellan 10–15 procent av alla hundar beräknas ha allergi. Symtomen man ska vara uppmärksam på är om hunden får klåda i ansiktet, i armhålor, på tassar eller återkommande öroninflammationer. Vissa hundar kan även få rinnande eller kliande ögon.   

Så många som 10–15 procent av alla hundar beräknas ha någon form av allergi. AniCuras veterinär Rebecka Frey tipsar om hur du kan upptäcka om din hund är allergisk och vilka behandlingar som finns.

Sök råd hos veterinär

– En allergisk hund får mer eller mindre intensiv klåda, vilket kan yttra sig i att djuret river sig med tassarna, slickar sig eller naggar sig. Allergi hos hundar debuterar vanligen från ett till två års ålder men kan även börja tidigare. Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, säger Rebecka Frey.

Ungefär en tredjedel av de hundar som har kvalsterallergi har även någon form av matallergi och då främst mot proteiner. Därför är det viktigt att ta reda på om hunden är överkänslig mot sitt foder eftersom det annars är väldigt svårt att få ordning på hundens klåda.

Går inte att bota, men behandla

Det finns flera sätt att behandla allergi hos hundar, men precis som hos människor går allergi inte att bota utan är en livslång sjukdom hunden får leva med.

– Ju tidigare en veterinär kan ställa diagnosen, desto bättre prognos för behandlingen. Hur behandlingen ser ut är individuellt, men det finns exempelvis allergivaccinering som gör att immunförsvaret lättare tål olika ämnen. Hunden kan även få läkemedel som dämpar klådan och inflammationen, säger Rebecka Frey.

Den som har en allergisk hund behöver ofta lägga lite extra tid på regelbunden skötsel och mer noggrann rengöring av öron och tassar, för att ge hunden bra livskvalitet trots sin kroniska sjukdom.Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven