Var hittar du snabbast en veterinär?

Var hittar du snabbast en veterinär?

Det har varit en sommar med veterinärbrist. Men hur ser hösten ut? Härliga Hund frågade Cecilia Hermansson på Evidensia djursjukvård.

Hur ser det ut inför hösten på veterinärfronten? Är det fortfarande brist?

Ja, den utbredda veterinärbristen råder fortfarande. Under vissa perioder kommer det märkas tydligare. Till exempel på sommaren när veterinärer också behöver semester. Hos vissa djurkliniker/djursjukhus kan bristen bli mer kännbar beroende på hur stort behovet varit att anställa vårdpersonal och hur väl nyrekryteringen lyckats. Större djursjukhus i storstadsregioner har ofta haft ett försprång i rekryteringen framför mindre djurkliniker på mindre orter. Men nu ser vi att även stora enheter också påverkas.

Har svårigheterna att få tid även berott på att allt fler har skaffat hund?

Det är jätteroligt att så många vill skaffa hund! Kombinationen veterinärbrist och att antalet hundägare ökat kan förstås bli kännbar i vissa lägen, men djursjukvården gör alltid sitt bästa för att hjälpa de djur som behöver vård. 

Hur ska man tänka om man får en akut sjuk hund? Vem ska man vända sig till?

Vänd dig till den djurklinik eller djursjukhus som finns närmast dig. För att inte råka ut för situationen att denna visar sig vara stängd när ni kommer dit, ring först eller kontrollera öppettiderna på klinikens/sjukhusets hemsida. Skulle det visa sig att de inte kan ta emot så kan de hänvisa till andra enheter, i telefonsamtalet eller på deras hemsida. Ett tips är att lägga till klinikens telefonnummer i din telefonbok eller länken till hemsidan som favorit på din surfplatta/dator för att snabbt nå dem vid behov. 

Om det är en lindrigare åkomma, inget akut, vart ska man vända sig då?

Vid mindre, ej akuta åkommor kan du få hjälp och rådgivning i ett videosamtal med veterinär. Ladda ner någon av de appar som finns, eller koppla upp dig på webben och träffa veterinären digitalt. I samtalet kan du visa till exempel din hunds sår för veterinären, hen kan också vägleda när du själv undersöker din hund under hens överinseende. Skulle veterinären anse att ni ändå bör uppsöka klinik så får du den rekommendationen. 

Vad kan man göra själv?

På webben finns en massa bra artiklar, goda råd och tips för din hund att ta del av. Dock är alltid rådet att kontakta veterinär vid minsta symptom på att din hund inte mår bra, eller råkat ut för något som kan påverka dess hälsa! 

Aktuellt