Vanliga frågor om valp

Bild Getty Images

Veterinären svarar:

Vanliga frågor om valp

Självklart vill vi att vår nya lilla fyrbenta familjemedlem ska må så bra som möjligt. Här svarar veterinär Catrine Coldemar, First Vet, på några vanliga valpfrågor.

Hur ser man på en valp att den är frisk och sund hos uppfödaren när man hämtar den? Är det något särskilt man ska titta efter eller fråga?

Läs gärna på lite extra om vanliga problem i rasen, både när det gäller hälsa och mentalitet. Försök att välja en sund hundtyp som har få rastypiska sjukdomar. För att minska risken för ärftliga sjukdomar kan det vara bra att ta reda på mer om valpens föräldrar.

Och för att minska risken för smittsam sjukdom kan det vara klokt att ta reda på om valpen varit frisk sedan födseln. Äter den och leker lika mycket som sina syskon. Är valpen och tiken är vaccinerade? Fråga även om valpen är avmaskad och i så fall hur många gånger?

Titta på valparnas storlek i kullen, är de lika stora eller skiljer det mycket? Leker valpen med sina syskon, hur rör den sig? Titta på valpens ögon, rinner de? Finns det spår av lös avföring kring valpens bakdel? Det kan var tecken på att något inte är helt som det ska. Det kan var något tillfälligt, men också ett symptom på något allvarligare.

Valpen ska vara minst åtta veckor när ni hämtar den. Den ska vara besiktigad av veterinär, avmaskad, vaccinerad och även id-märkt.

Vilka vaccinationer behöver valpen, och när?

Ska man inte låta valpen träffa andra okända hundar innan den är fullvaccinerad?

Det finns tre stycken basvaccin i Sverige, vaccin som man rekommenderar att alla hundar får:

-Vaccin mot hundens smittsamma leverinflammation (sjukdomen förkortas ofta HCC)
-Vaccin mot valpsjukevirus
-Vaccin mot parvovirus

Ofta har valpen fått sin första vaccination redan innan den lämnar uppfödaren då denna vanligtvis ges vid cirka sju–åtta veckors ålder. Andra sprutan ges från tolv veckors ålder, valpens trettonde levnadsvecka. Den vaccinationen sker vanligtvis efter att man fått hem sin valp.

Innan valpen fått fullt skydd kan det vara klokt att bara låta den träffa hundar som man vet är vaccinerade.

Nästa vaccination efter valpsprutorna sker vanligtvis vid ett års ålder. Då fyller många på även med vaccin mot kennelhosta.

Behöver valpen avmaskas?

Behöver valpen avmaskas när den kommer från uppfödaren? I så fall när och varför?

Den inälvsparasit som är aktuell att avmaska valpar mot är spolmask. Spolmask kan överföras från tiken till valpen under dräktigheten och digivningen, valpen kan också bli smittad under sin första levnadstid om det finns spolmask i omgivningen.

Väl i sitt nya hem brukar valpen inte behöva avmaskas fler gånger mot spolmask om den inte visar symptom på att ha mask eller man haft ett högt smittotryck på kenneln.

Om du är osäker på om valpen behöver avmaskas eller inte kan det vara klokt att ta ett avföringsprov och skicka in. Det finns färdiga kit för träckprov att köpa till exempel ”Kollamasken”, antingen på apoteket, via många veterinärmottagningar eller på internet.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret