Experten svarar: Valpen matvägrar

Experten svarar: Valpen matvägrar

FRÅGA: Min hund på 4,5 månader har varit sjuk ett tag men är nu frisk igen. Problemet nu är att den vägrar äta sitt foder. Den vill endast ha A-fil och köttfärs. Har den blivit bortskämd? Ska jag vänta ut hunden tills den blir tillräckligt hungrig, eller kan den svälta ihjäl?
Orolig matte

SVAR: Hade din valp normal aptit innan den blev sjuk? I sådana fall kan matvägran vara ett tecken på att den, trots allt, inte är helt frisk ännu. Jag hoppas att du kan diskutera detta med den veterinär som har behandlat din hund.
Du kan vänta ut hunden ett dygn utan att den tar någon skada, efter det måste den dock få i sig mat. Om din hund bara har blivit bortskämd av ”lyxmaten” borde den börja äta hundmat inom ett dygn. Hundmat har väldigt olika smaklighet så det kan vara värt att byta sort. Många energiska valpar kan ha så mycket att tänka på att de glömmer att äta om inte maten är extremt delikat. Samtidigt sker den snabba tillväxten mellan fyra och sju månaders ålder. Vid den åldern är det extra viktigt att valpen får rätt mängd av korrekt sammansatt mat för att kunna utvecklas optimalt. Vi veterinärer träffar en del valpar som fått för ensidig kost, till exempel bara köttfärs eller leverpastej. Dessa valpar utvecklar skelettproblem på grund av felaktig utfodring, så att bara ge filmjölk och köttfärs är ingen bra idé.
Om din hund är frisk och fortfarande matvägrar efter ett dygn har du två alternativ: antingen måste du tvångsmata den eller också får du blanda ut hundmaten med fil och köttfärs på ett sätt så att den inte kan välja vilken del den vill äta. Om du blandar ska du se till att hunden äter minst 75 procent hundmat. Du får sedan avvänja hunden från delika-tesserna när den är ur sin snabba tillväxtfas och därför klarar svält bättre. Många hundar blir också mer matintresserade när de blir vuxna. Då försvinner problemet av sig själv.

Hedvig Armerén

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret