Lek & aktivera

Vad ska ni göra idag?

Vad ska ni göra idag?

Foto Getty Images

Funderar du på att testa ett nytt trick, gå elljusspåret med en kompis eller tänkte du dig en slö dag i soffan? Det sistnämnda behöver inte vara fel, men en lagom mix av vila och aktivering mår både du och hunden bäst av.

Text Susann Engqvist, Foto Getty Images

Beroende på bland annat ras, ålder och personlighet har våra hundar olika behov när det gäller aktivering. Men ett är säkert, de behöver alla få både fysisk och psykisk stimulans i någon form för att må bra.

Hur mycket aktivitet behöver hunden?

En vuxen hund av brukshundsras kan behöva minst en timme i motionsspåret och lika länge på träningsplan de flesta dagar i veckan, medan den äldre sällskapshunden kanske tycker att det räcker med en hyfsad långpromenad och att träna lite trick några minuter ett par gånger om dagen. För valpen är det ofta fullt tillräckligt att bara vara med och upptäcka allt spännande i vardagen. Någon egentlig motion ska valpen inte ha och den kan behöva sova upp till 20 timmar per dygn.

Men hur vet man då vad som är lagom för den ”vanliga hunden”? Den som är vuxen men inte gammal, och inte av någon särskilt krävande jakt-, bruks, vall- eller draghundsras. Att överaktivera sin hund är lika dåligt som att låta den vara understimulerad. Båda ytterligheterna kan göra din hund både olycklig och stressad.  Även du själv kan bli stressad och få dåligt samvete om du tror eller känner att du inte kan ge hunden vad den vill ha.

3 enkla idéer för aktivare vardag

  1. Gå en långpromenad på ett nytt ställe. Ger hunden massor av nya intryck, inte minst genom nosen.
  2. Låt hunden leta efter maten, sprid ut den på tomten/golvet eller göm skålen.
  3. Låt hunden jobba, bita, krafsa eller fundera, för att få fram maten. Lägg torrfoder i en petflaska, kartong eller aktiveringsleksak. Blött eller färskfoder kan du lägga i en Kong eller liknande.

Vill du få fler idéer?

Vill du får ytterligare 22 enkla uppslag för vardagsaktivering  – då ska du läsa det senaste numret av Härliga Hund, nr 10/2019.

Eller börja prenumerera, det kan du göra här!

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret