Fråga experten

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

En huggormsbiten hund behöver omgående veterinärvård. Bild Getty images

I Sverige blir varje år drygt 2000 hundar bitna av huggorm, den enda giftiga orm vi har i Sverige. Ormarna är som mest aktiva under våren och sommaren och därför sker de flesta ormbetten på hundar under den perioden. Men vad ska man göra om hunden blir ormbiten? Härliga Hunds veterinär ger svar.

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Hej! Vi har ett lantställe långt ute i skärgården och där finns det tyvärr ganska mycket huggorm. Vad ska vi göra om hunden blir ormbiten? Det är långt till närmaste djursjukhus/veterinär. Måste man åka in, eller kan man avvakta och se hur symptomen blir? Eller kan vi be veterinären skriva ut kortisontabletter, så som man kan för människor, och ge om olyckan inträffar och hunden blir ormbiten? Vi har en ung jack russeltik som är med nosen överallt och en äldre springer spanielkille.

Lisa och Lasse på ön

Veterinärens svar:

Hej! Vid ormbett rekommenderar man alltid att uppsöker veterinär. Detta eftersom det är svårt att förutse hur dålig hunden kommer att bli av att bli ormbiten. Försök att hålla hunden så stilla som möjligt (bär hunden till bilen om möjligt). Rör inte bettstället (det kan hjälpa till att sprida giftet snabbare) och åk genast till veterinär. Ring veterinären som ni tänker åka till så att de kan förbereda sig på att ta emot er. Kortison rekommenderas inte längre som del i behandlingen för ormbett. Undantag kan vara om hunden tidigare fått en allergisk reaktion av ormbett, vilket verkar vara väldigt ovanligt, eller möjligen om man har väldigt lång resväg till veterinär. Då kan det ibland övervägas att ge kortison för att minska smärta och svullnad.

Om du är osäker så är det bästa alltid att ringa till den veterinär som man tänkt åka till och fråga om man ska ge kortison eller inte. Och man behöver vara medveten om att kortisongiva inte innebär att man har mindre bråttom till veterinär! Man behöver fortfarande uppsöka veterinär omedelbart! Behandlingen vid ormbett består av behandling av chocktillståndet som ofta uppstår vid ormbettet (det vill säga dropp, smärtlindring, ibland antiserum mot ormgiftet beroende på hur dålig hunden blir) samt övervakning av hur hjärta och inre organ mår. Vanligen rekommenderas att hunden är inskriven hos veterinär och under övervakning första dygnet efter ormbettet, därefter beror det på hur hunden mår.

 

 

 

 

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu