Vad säger din hund när du masserar?

Vad säger din hund när du masserar?

När hunden andas lugnt och ligger avslappnat på sidan förstår vi att den tycker om sin massage. Men vad betyder det när hunden gäspar stort eller skrynklar ihop läppen som om den lagt in en prilla med snus?

Massage påverkar hundens kropp på många olika sätt. Musklerna blir mjuka och varma när blodcirkulationen ökar, slaggprodukter transporteras ut ur kroppen och lugnande endorfiner hjälper hunden att komma till ro och slappna av.  Vi vill att massagestunden ska vara skön för hunden samtidigt som den ska hjälpa hunden att må bättre. Som massör kan det kännas svårt att veta om det du gör är bra. Då kan du låta hunden berätta det för dig!

Här följer ett lexikon över hundars signaler:

Andas med magen:

Hunden slappnar av och känner sig trygg. Magmusklerna ger efter och hunden kan andas med djupa andetag.
Vad ska jag göra? Fortsätt massera, din hund mår gott!

Gäspa:

Kroppsliga eller själsliga spänningar lättar. Att gäspa är ett snabbt sätt att släppa ut dem och komma ner i en djupare avslappning.
Vad ska jag göra? Vänta tills hunden gäspat klart, fortsätt sedan massera.

Öppna ögonen:

Hunden känner sig störd. Kanske dina händer rör sig för snabbt eller närmar sig ett mer känsligt område på hundens kropp. Någon rör sig i eller utanför rummet, det hörs ett ovant ljud.
Vad ska jag göra? Håll händerna stilla och ge hunden tid att slappna av igen. Sök upp en lugnare massageplats om det behövs.

Öppna mungipan:

Blodcirkulationen ökar och musklerna behöver mer syre. Det räcker inte längre att andas genom nosen.
Vad ska jag göra? Massagen fungerar. Arbeta lugnt vidare.

Flåsa:

Kroppen hinner inte med att andas in det syre som behövs när muskelspänningen sjunker och cirkulationen ökar.
Vad ska jag göra? Pausa massagen tills hunden andas lugnare. Ibland behöver den få sätta sig upp en liten stund.

Smaska:

Massagen frigör slaggprodukter som nu kan följa med blodet till lever och njurar för att den vägen lämna kroppen. Slemhinnorna i munnen blir fuktiga när kroppen reagerar på slagget. Beteendet kommer oftast plötsligt och effekten försvinner fort.
Vad ska jag göra? Håll händerna stilla så att massagen pausas och låt hunden smaska färdigt innan du fortsätter.

Snusläpp:

Hunden rullar upp överläppen och det ser ut som om den lagt in en ordentlig prilla. Ibland syns nedersta tippen på en hörntand och morrhåren ställer sig upp. Slemhinnorna reagerar på en långsam frisättning av slaggprodukter.
Vad ska jag göra? Massagen fungerar bra. Massera vidare.

Dropp från nosen:

Hunden går ner i en djup och behaglig avslappning. Lugnande endorfiner frisätts och ställer om kroppen till viloläge. Slemhinnorna fuktas och en droppe bildas i nosen. Efterhand kan det bli en rejäl pöl på filten. Ibland rinner det till så pass mycket vätska att hunden måste nysa.
Vad ska jag göra? Fortsätt massera, din hund mår gott.

Ståpäls:

Blodcirkulationen ökar ordentligt i en viss del av hundens kropp. Förändringen retar vävnaderna under huden och får pälsen att ställa sig upp. När cirkulationen lugnat sig lägger sig pälsen ner.
Vad ska jag göra? Eftersom det går att följa blodflödet med blicken kan du använda informationen till att välja var på hundens kropp du vill massera. Du får också ett kvitto på att massagen gör nytta.

Fisa:

När musklerna runt ländryggen mjuknar reagerar många hundar med att fisa, ljudligt eller i smyg. Doften är stark och lite skarp, den skiljer sig från ”normal” fisdoft på ett karaktäristiskt vis.
Vad ska jag göra? Fortsätt massera men följ också gärna upp med mer massage över ryggen nästa gång.

Sträcka på sig:

Muskler och bindväv mjuknar och hunden känner att den nu kan få ut bättre rörlighet.
Vad ska jag göra? Håll kvar händerna på hunden och ge ett mjukt stöd. Låt hunden sträcka ut sig en kort stund innan du masserar vidare.

Rulla över på rygg:

Hunden rullar över på rygg för att ge sig själv en kort paus i massagen. Det kanske går för fort eller den kanske vill blockera dig från att komma åt någon del av kroppen.
Vad ska jag göra? Ge hunden en kort stunds andrum och hjälp den sedan lugnt tillbaka på sidan. Vill den rulla över igen kan den antingen behöva ett lätt stöd av din hand för att ligga kvar. Det kan också vara dags att sluta för dagen.

Kom ihåg att svara hunden

Genom att läsa av din hunds signaler och vara lyhörd får du möjlighet att anpassa massagen så att hunden alltid känner sig bekväm. Stanna upp med händerna och vänta in hunden när det behövs. På så vis bekräftar du att du ”lyssnar”. Ni bygger upp ett ömsesidigt förtroende där hunden kan tala om hur den känner och du aldrig överraskar eller kör på utan att ni är överens.

 

Text: Annika Falkenberg Foto: Åsa Jakobsson

 

Om Annika Falkenberg:
– Annika Falkenberg är leg. sjukgymnast och specialiserad på hundars kroppar och rörelse.
– Hon arbetar på heltid med friskvård och rehabilitering av hund
– Hon är även författare till flera böcker, bland annat Rörelseboken och Massageboken.

 

Aktuellt