Vad jag önskar jag vetat om livet med valp
Författaren Jeanette Bergenstav med collien Gizmo och dvärgpudeln Kipper

Vad jag önskar jag vetat om livet med valp

Även om du lusläser alla artiklar och böcker om hundar är det svårt att veta exakt vad ett liv med hund innebär. Här delar våra medarbetare på Härliga Hund med sig av sina erfarenheter av valp och vuxna hundar.

Berättat för Susann Engqvist, foton privata

Att för första gången bli hundägare och få en valp är härligt omvälvande och även om du läst på och träffat många hundar innan är det omöjligt att veta hur valplivet kommer att te sig. Alla hundar är unika och ibland blir man varse saker man inte hade en aning om, som ingen berättat. Därför har vi samlat ett gäng av våra experter, återkommande skribenter och andra hundägare och bett dem dela med sig av sina erfarenheter.  Läs och begrunda så kanske får du en överraskning mindre i framtiden.

”Kolla upp valpens föräldrar ordentligt”

Vi skaffade vår första hund, en ljuvlig trefärgad collievalp som hette Figaro, före Internets tid. Det var alltså inte alls lika lätt att ta reda på allt som det är idag. Jag hade önskat att jag hade insett vikten av att kolla upp på ”tråkiga” saker som föräldradjurens HD-status och mentalitet. Vår fina valp visade sig vara rädd för både barn, hala golv och smällare. Han hade också höftledsfel. Vi älskade honom över allt annat och vi gjorde väldigt mycket roligt tillsammans. Men vår tillvaro hade varit betydligt mindre begränsad och fri från oro om vi hade skaffat en trygg och frisk hund.

Jeanette Bergenstav, journalist, författare och återkommande medarbetare i Härliga Hund

Anna Öster, advokat, expert Härliga Hund

”Alla har olika personlighet”

Genom åren har jag haft nöjet att i familjen få bekanta mig med åtta valpar utspridda på fem olika raser (golden retriver, labrador retriver (2 st), bouvier des flandres, bearded collie (3 st) och samojed). Alla åtta valpar har varit fantastiska och älskade individer men med helt olika karaktärer. Jag hade ingen aning om att valpbeteendet skulle skilja sig så mycket mellan raserna. Den lugnaste var vår golden, de buffligaste och svårast att få rumsrena våra labradorer, den coolaste ”jag kan själv” vår bouvier, de mest oroliga och behov av trygghet och tydlighet våra älskade bearded collies och den med mest humor men bus bakom ryggen vår samojed. Han har minst åtta skor och tofflor samt någon fåtölj på sitt samvete. Trots det kommer det en till liten samojedvalp till familjen snart som ett litet vårtecken.

Mitt tips till dig som går i tankar på att köpa en valp är att fundera vilken ras som passar dig och din familj. Lyssna, ta råd och möt hundar från den ras som lockar dig. Vill du ha fullt ös eller soffhäng? Alla raser är olika och det är bättre för alla om beteendet mellan människa och hund gifter sig med varandra.

Anna Öster
Advokat, expert Härliga Hund

”Hur viktigt det är att välja rätt ras”

Jag önskar att mina föräldrar hade förstått hur mycket tid en dobermann behövde i form av motion och mental aktivering för att må bra. Nu placerades han om och jag grät i ett år tills en ljuvlig liten bostonterrier vid namn Fatima flyttade in till oss. Hon var mer lämplig för en familj med små barn.

 Eva Bodfäldt, hundpsykolog och författare

Bildtext: Eva och Will-Ja, en av hennes två labradorer.  Foto Paulina Westerlind

”En hund gör aldrig fel”

Oj så svårt… har haft hund sedan 1959…. Spontant tänker jag att du får den hund du förtjänar och att hundar är smartare än vi tror!  En hund gör heller aldrig fel, den gör det du har uppmuntrat den till att göra! För mig skulle livet var oerhört tomt utan en hund. En eller två hundar samtidigt är inga problem – tre hundar blir lätt en kennel!

Hans Rosenberg, presstalesman Svenska Kennelklubben

Vill du läsas mer om valpar och hundar? Börja prenumerera på Härliga Hund!

Ja! Jag vill börja prenumerera nu!

http://harligahund.prenservice.se