Vad har smaken för betydelse för hunden?

Vad har smaken för betydelse för hunden?

Foto Getty Images

Harlortar och hästbajs är inte vad vi människor helst stoppar i munnen, men för många hundar är det en delikatess. Även om vi inte alltid kan förstå våra hundar finns det mycket att lära om hundens smaksinne. Visste du till exempel att hundar har speciella smaklökar för vatten?

Text Jasmine Öhlin

Hundar beräknas ha ungefär 1700 smaklökar, människor har ungefär 10 000 stycken. Men det är inte mängden smaklökar som avgör hur smaker uppfattas och därför kan även hunden känna mycket svaga smaker. Smaklökar sitter på hela tungan och i dem finns särskilda smakceller. Smakcellerna är kemeoreceptorer vilket betyder att de är väldigt känsliga för kemisk stimulering, smak är just en kemisk stimulering.

Hundar kan uppfatta fem grundsmaker

För att kunna känna smak löses ämnen upp i saliven, det är en process som går fort men som varierar lite olika från individ till individ. Salivens sammansättning påverkar hur en individ uppfattar smak. Därför har hundar, precis som vi, olika favoritgodis och olika lätt för att uppleva, uppfatta och särskilja smaker. Hjärnan tar emot signaler från smaklökarna i munnen och det är i hjärnan som smaken bestäms. Relativt nya studier har påvisat att hundar kan uppfatta samma fem grundsmaker som vi, sött, surt, salt, beskt och umami.

En evolutionär fördel för hunden är deras speciella smaklökar för vatten. På hundens tungspets, precis där tungan krullar sig när hunden dricker, finns smaklökarna. Dessa smaklökar återfinns hos flera andra köttättare, till exempel hos katter. De specifika vattensmaklökarna hos djuren fyller en viktig roll i att avgöra om vatten är säkert att dricka eller inte. Vattensmaklökarna är alltid aktiva när något finns i munnen men forskning visar att de är känsligare efter salt och mycket söt föda. En teori är att djur i det vilda lättare blir uttorkade efter viss föda och därför behöver dricka mer.

Tycker inte om bitter eller sur mat

En annan evolutionär anpassning i hundens smaklökar är att de, till skillnad från oss, inte har samma höga längtan efter salt. Hundens förfader vargen har en kost som till 80 procent består av kött och då tillgodoses hela intaget av salt. Generellt tycker varken vargar eller hundar om bitter och sur mat eftersom det i det vilda oftast betyder att något är härsket eller giftigt.

Hundens val av föda är inte alltid självklart för oss. Sopor, harlortar eller en gammal socka – det mesta går att tugga på. Att hunden i våra ögon ibland väljer konstig föda har att göra med lukt. Lukt- och smaksinnet är nära sammankopplade och generellt gäller regeln ”luktar det gott, då smakar det gott” för våra hundar. Du kan läsa mer om hundens känsliga luktsinne här: https://www.harligahund.se/hundens-primara-sinne-ar-luktsinnet/

Om du har en hund som är svår med maten, kom då ihåg att hunden ofta äter det som verkligen luktar gott och mycket. En gammal eller sjuk hund kan tappa aptit på grund av försämrat luktsinne.

Källförteckning:

https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/sa-fungerar-smaksinnet-och-luktsinnet/

http://blogg.haromi.se/artiklar/ylva-trygger-veterinar/lukt-och-smaksinnet

https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/can-dogs-taste/

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu