Sponsrat innehåll

Vad händer med valpens tänder?
Ta för vana att titta din hunds tänder. Bild Getty Images

Vad händer med valpens tänder?

Vad är det som händer i valpens mun de första månaderna? – Öppna och kika in! Hundens hälsa och välmående de kommande åren hänger väldigt mycket ihop med tandstatusen, säger Marie Baaz hos Distriktsveterinärerna.

 

Aj – valpen har så vassa små tänder! Hur många tänder har en valp egentligen?

En valp har mjölktänder innan de får sina permanenta tänder. Mjölktänderna bryter i allmänhet fram när valpen är cirka tre veckor gammal, och om alla mjölktänder bryter fram blir det totalt 28 stycken. Alla dessa kommer den att tappa, och det är de små framtänderna som är de första som byts ut. Valpen börjar tappa dessa när de är cirka fyra månader gammal, och när hunden är cirka sex månader gammal har den som regel tappat alla sina mjölktänder. De permanenta tänderna är betydligt större, och inte heller lika vassa.

Min valp lekte med en annan, större hund, och sedan såg jag lite blod från munnen – är det farligt?

Det behöver inte vara farligt, men det ska alltid kontrolleras! Varför blöder den lite från munnen? Kommer det från en mjölktand som redan satt löst, och hunden tappat den i samband med leken, då är det ingen fara. Men om det är en mjölktand som är avbruten och blöder, då betyder det att tanden är så skadad att pulpan är exponerad och det är en akut skada. Bakterier tar sig in i den öppna pulpan och kan infektera såväl tand som käkben. För att inte riskera att den permanenta tanden ska bli skadad bör man – väldigt försiktigt – operera ut tanden Ofta är det canintänderna, de små huggtänderna, som skadas och bryts av. Att dra ut en mjölktand är en operation, och valpen behöver bli sövd inför ingreppet. Har valpen en skadad mjölktand, kontakta alltid en veterinär för att åtgärda skadan!

Min valp är snart sex månader gammal och har dubbla huggtänder i överkäken! Vad gör jag nu?

Det är inte ovanligt att valpen inte tappar sina mjölktänder riktigt när den ska. Ibland kan den permanenta tanden växa ut helt, och mjölktanden vill ändå inte släppa taget. Mjölktänder som sitter i vägen måste tas bort, för att inte skada de permanenta tänderna. Ibland kan man behöva ta bort mjölktanden lite tidigare än när de normalt skulle tappas, för att försöka förhindra att hundens framtida bett blir snett eller felaktigt. Ofta är det lätt att se att det är en mjölktand som sitter kvar, till exempel när hunden får två huggtänder på samma ställe. I överkäken sitter den permanenta tanden alltid framför mjölktanden, och i underkäken växer den permanenta tanden alltid ut innanför mjölktanden. Oftast är det canintänderna som kan ge problem om de inte tappas i tid. Man kan försöka få dem att lossna genom att trycka på dem, men tryck på en tand kan ibland uppfattas som smärtsamt, så man får vara försiktig! Ibland tappas inte mjölktanden eftersom det inte finns något anlag för den permanenta tanden under. Det är oftast en liten kindtand detta gäller. Mjölktanden är inte lika stark som den permanenta tanden, men det är inte alltid så lätt att med blotta ögat se att det faktiskt är en mjölktand som sitter där och inte en permanent tand. I allmänhet behöver man inte ta bort den här mjölktanden, utan den kan få sitta kvar.

På min valp hamnar huggtänderna fel – de som växer fram i underkäken verkar gå rakt in i gommen! Vad gör jag nu?

Det händer ibland att hunden får bettfel, det vill säga att de permanenta tänderna inte hamnar där de är tänkta att vara. Hos en del raser är bettfel en del av rasbeskrivningen, till exempel har kortnosiga hundar i allmänhet underbett.  Bettfel kan gå att åtgärda med enkla medel. Ibland kan det sluta med att man får ta bort den tanden som kommer fel, eller någon annan tand som hamnar i vägen. Målet är att hunden ska kunna stänga munnen utan att tänderna slår i varandra eller att den biter sig själv, för detta gör ju ont. Om du är osäker, kontakta en veterinär, gärna en som arbetar med smådjurstandvård, så kan denne hjälpa dig!

Jag har hört att det är viktigt att borsta tänderna även på min hund. När ska jag börja?

Ju tidigare du vänjer valpen vid att du är och tittar, pillar och borstar i munnen, desto enklare blir det när den är större. Du ser också tidigt, om den får skador på sina tänder eller om det finns annat som behöver åtgärdas i munnen. Om inte förr, är det bra att börja borsta tänderna när de första permanenta tänderna tittar fram. Använd en mjuk barntandborste och borsta försiktigt. Gör det till en mysig stund, som valpen ser fram emot!

Ta för vana att titta din valp i munnen! Då upptäcker du tidigt skador på tänder eller om något fastnat mellan tänderna på den.

Jag heter Marie Baaz och jag började jobba som Distriktsveterinär 1999, då mest med mjölkkor, men genom åren ökade andelen smådjurspatienter. Jag gick min första smådjurstandutbildning 2010, och efter att ha hjälpt några  hundar till ett mycket friskare liv efter en rejäl munsanering, var jag fast. Sedan har jag fortsatt att vidareutbilda mig inom tandvård, både interna kurser och externa, och arbetar idag nästan bara med smådjurstandvård.  Foto: Bulldog Media.

Lyssna och lär! På Distriktsveterinärernas podd samtalar Marie Baaz och Marie-Louise Rasmussen om hundens och kattens tänder.