Vad händer med valpens tänder?
Foto: Getty Images

Vad händer med valpens tänder?

En valp har mjölktänder innan den får sina permanenta tänder. Mjölktänderna bryter i allmänhet fram när valpen är cirka tre veckor gammal, och om alla bryter fram blir det totalt 28 stycken. De första tappar valpen när den är cirka fyra månader gammal, och vid cirka sex månader gammal har den som regel tappat alla. Marie Baaz hos Distriktsveterinärerna, guidar oss här igenom utvecklingen och vanliga frågeställningar.

Blod från munnen. Är det farligt?

Valpar älskar att leka och busa, tugga och dra, och ibland går det lite väl hårt till. Men att hunden blöder ur munnen efter lite hårda tag behöver inte vara farligt, däremot ska det alltid kollas upp. Det kan vara så enkelt så att en redan lös mjölktand har lossnat vid leken, och då är det ingen fara.

Värre är det om det är en mjölktand som är avbruten. Blodet kommer troligtvis från pulpan som kan ligga blottad, och det är då klokast att snarast visa upp hunden för en veterinär. Risken är annars att bakterier tar sig in i den öppna pulpan och kan då infektera såväl tand som käkben. Om veterinären bedömer att den brutna tanden ska tas bort så görs detta genom en operation där valpen är sövd inför ingreppet.

Dubbla huggtänder i överkäken! Vad göra?

Det är inte ovanligt att valpen inte tappar sina mjölktänder riktigt när den ska. Ibland kan den permanenta tanden växa ut helt, och mjölktanden vill ändå inte släppa taget. Mjölktänder som sitter i vägen måste tas bort, för att inte skada de permanenta tänderna. I överkäken sitter den permanenta huggtanden alltid framför mjölktanden, och i underkäken växer den permanenta tanden alltid ut innanför mjölktanden.

Man kan försöka få dem att lossna genom att trycka på dem, men tryck på en tand kan ibland uppfattas som smärtsamt, så man får vara försiktig! Ibland tappas inte mjölktanden eftersom det inte finns något anlag för den permanenta tanden under. Det är oftast en liten kindtand detta gäller. Mjölktanden är inte lika stark som den permanenta tanden, men det är inte alltid så lätt att med blotta ögat se att det faktiskt är en mjölktand som sitter där och inte en permanent tand. I allmänhet behöver man inte ta bort den här mjölktanden, utan den kan få sitta kvar.

Vad gör man vid bettfel?

Det händer ibland att hunden får bettfel, det vill säga att de permanenta tänderna inte hamnar där de är tänkta att vara. Hos en del raser är bettfel en del av rasbeskrivningen, till exempel har kortnosiga hundar i allmänhet underbett. Bettfel kan gå att åtgärda med enkla medel. Ibland kan det sluta med att man får ta bort den tanden som kommer fel, eller någon annan tand som hamnar i vägen. Målet är att hunden ska kunna stänga munnen utan att tänderna slår i varandra eller att den biter sig själv, för detta gör ju ont.

Om du är osäker, kontakta en veterinär, gärna en som arbetar med smådjurstandvård, så kan denne hjälpa dig!

 När ska jag börja borsta tänderna på hunden?

Ju tidigare du vänjer valpen vid att du är och tittar, pillar och borstar i munnen, desto enklare blir det när den är större. Om inte förr, är det bra att börja borsta tänderna när de första permanenta tänderna tittar fram. Använd en mjuk barntandborste och borsta försiktigt. Gör det till en mysig stund, som valpen ser fram emot!

Tips!

Ta för vana att titta din valp i munnen! Då upptäcker du tidigt skador på tänder eller om något fastnat mellan tänderna på den.