Vad drömmer hundar om?

Vad drömmer hundar om?

Känner du till talesättet ”sova som ett barn?” Har du små barn vet du att det talesättet är en ren bluff, de sover ju inte! Nej, ”sova som en hund” borde det vara i stället. Men drömmer de som vi, och i så fall om vad?

I genomsnitt sover en hund 12–17 timmar per dygn, betydligt mer än vi människor alltså. Och alla har vi väl hört hur de gläfser innanför läpparna, sprattlar med tassarna och kanske viftar på svansen eller till och med morrar i sömnen. Så visst måste de väl drömma? Jo, visst gör de det! Sedan lång tid tillbaka har forskning visat att hundars och människors hjärnor fungerar väldigt lika under sömn.

Med hjälp av EEG har man studerat hundarnas ögonrörelser under den så kallade REM-sömnen, då både vi och hundar sover väldigt djupt. Hur våra ögon rör sig och muskler småryckte under den typen av sömn är lika när det gäller hundar och människor. Vi verkar alltså drömma på ett liknande sätt.

Små hundar har kortare drömmar än stora

Oftast kommer hundar in i sin drömperiod ungefär 20 minuter efter att de somnat. Hur länge de drömmer och med vilken intensitet varierar däremot beroende av hundens ålder och storlek. I undersökningar har det visat sig att små hundar, som chihuahua och tax, tenderar att ha kortare och mer frekventa drömmar än stora raser, som rottweiler och grand danois.

De stora raserna drömmer ungefär en gång i timmen och drömmarna varar i upp till tio minuter.  Inte helt förvånande drömmer valpar mer än vuxna hundar. Precis som hos barn suger den unga hunden åt sig information och intryck som behöver bearbetas under sömnen.

Vad drömmer de om?

Men vad drömmer de om då? Av erfarenhet från oss själva borde det vara vad som hänt under dagen;  jaga pinnar i parken, skälla på grannen eller kanske den härliga drömmen – skrämma upp en katt i ett träd. Att återuppleva smaken av en extra god måltid eller att gräva ned ett ben på gården, så att inte de andra hundarna i familjen hittar det, ligger nog också nära till hands att tro att de drömmer sött om. Åtminstone verkar det så, när man studerat de rörelser som hunden gjort i sömnen då de både gräver och slickar sig om munnen.

taxen som drömmer

Väck inte hunden om den har mardrömmar

Så ge din hund fina drömmar i natt! Men verkar det som att den drömmer något otäckt, undvik att väcka den! Dels för att du avbryter den viktiga sömnen, och bearbetandet av händelsen, men också för att hunden kan vara förvirrad när den vaknar. Kanske kan den till och med försöka bitas om den är mitt uppe i en dröm som upplevs som helt verklig. Du vet ju känslan själv, eller hur? Gör något lugnt och trevligt med den när den vaknar av sig själv i stället.

Aktuellt