Älskad familjemedlem eller mördarhund?
Få djur har varit så omstridda som kamphundarna. Åsikterna är många – och frågorna om möjligt ännu fler.
– Fantastiska hundar om du frågar mig, säger Åsa Tova Bergh, författare till en nyutkommen bok om kamphundar.
Hundentreprenören Åsa Tova Bergh, från Åsmon utanför Näsåker, vill räta ut alla frågetecken kring kamphunden. Tillsammans med etolog Irene Westerholm, en av Skandinaviens främsta experter på kamphundsraser, har hon skrivit ”Kamphundsboken”; resultatet av många års funderingar och intresse för de raser som tillsammans kallas kamphundar.
Ett stigmatiserat begrepp som Åsa Tova Bergh dock inte vill väja för.
– Nej, det är ett bra och korrekt namn. Det beskriver helt enkelt rasernas ursprung, säger hon.
I kamphundsdebatten hörs ofta röster som tycker att benämningen är belastande och befäster de fördomar som finns.
– Vi tycker att man ska återerövra begreppet. Det är dags att visa upp de här raserna så som de verkligen är, säger Åsa Tova Bergh.
Själv började hon arbeta på ett bokmanus om kamphundar redan för åtta år sedan. Många års arbete med hundar, bland annat som assistanshundinstruktör och på den egna kursgården Hundraelvan, har gett henne både kunskap och erfarenheter.
Men när Irene Westerholm kom till Åsmon för att hålla kamphundskurser – något som hon gjort med jämna mellanrum – började planerna på en bok att ta fart på allvar.I dag har kamphundsraserna förvandlats till symboler för våld och aggression. Malin Frestadius, som inte bara har egna kamphundar utan också arbetar med omplaceringar, skakar på huvudet.
– Inget kunde vara mer fel. De är väldigt positiva, vänliga och glada hundar med massor av energi, säger hon.
– Vi började spåna kring en bok om kamphundar. Grundupplägget består av intervjuer som jag gjort, men annars handlar det om allt från rasernas historik och ursprung till hur man aktiverar och tränar dem. Läs mer här.