Unga som älskar och brinner för hund

Unga som älskar och brinner för hund

Unga med hund – vilken energi och drivkraft det finns där. Sveriges Hundungdom har idag lite drygt 6000 medlemmar – här finns möjlighet för alla att utvecklas med sin hund genom aktiviteter och kunskap. Vi har ställt några frågor till Therese Palm, förbundssekreterare i Sverige Hundungdom.

Therese Palm  är förbundssekreterare för Sveriges Hundungdom. Therese har en bakgrund i hundvärlden sedan barnsben, och arbetar även ideellt som instruktör i allmänlydnad, spår och brukslydnad.

”Jag älskar att se människor växa och utvecklas tillsammans med hund. Med mina egna hundar tränar och tävlar jag främst spår och lydnad, men har testat på det mesta. Jag har idag två belgiska vallhundar malinois, Flex och Onit och en bordercollie, Chilla.”

Berätta, vad gör Sveriges Hundungdom? 

Sveriges Hundungdom är en barn- och ungdomsorganisation som vänder sig till alla mellan 6 och 25 som älskar och brinner för hund och föreningsliv. Genom information, kunskap och aktiviteter vill vi skapa förutsättningar för barn och unga att utvecklas tillsammans med varandra och sina hundar. 

Vi ordnar prova på-dagar och träningskvällar till Svenska mästerskap och styrelseutbildningar. Vi vill att våra medlemmar är väl utrustade och redo när de går in i vuxenvärlden. Både vad gäller hundkunskap och föreningskunskap men också som starka individer som vågar ta plats och utvecklas oavsett arena.

För oss är det viktigt att våra medlemmar förstår att de är en del av något större. De är en del av hundsverige men också en viktig del av civilsamhället som gör skillnad för barn och unga genom att stå upp för ungas rätt att ta plats i det offentliga rummet. Vår organisation är mer än bara hundaktiviteter. 

Vad har ni på gång nu i vår och i sommar?

Dels har vi vårt återkommande Riksläger för barn och unga mellan 12 och 18 år. Det är ett mycket uppskattat läger som går av stapeln i slutet på juni där deltagarna får prova på det mesta inom hund. Dels har vi vårt Ungdoms-SM som i år kommer att arrangeras av Uppsala Hundungdom. Där kan man i stort sett få uppleva alla de tävlingsgrenar som vi arrangerar inom vår förening. Ett perfekt tillfälle att se, lära, träffas och umgås.

Vi kommer också att göra en särskild satsning för att barn och unga ska upptäcka det härliga med brukset. Lite slarvigt kan man översätta bruks med skogsarbete med hund där hundens förmåga att använda sin nos är central. Att barn och unga tidigt får kunskaper och erfarenheter om hundens fantastiska förmåga att använda sin nos och hur man kan arbeta med detta är centralt för återväxten inom bland annat tjänstehundsverksamheten.

Hur många medlemmar har ni, och finns det några åldersgränser?

Vi har lite drygt 6000 medlemmar och strävar naturligtvis efter att bli fler. Jag som är lite äldre än våra medlemmar önskar framför allt att föräldrar ser vinsterna med att deras barn får engagera sig i en ungdomsförening. Det är stärkande på så många sätt. Har man hund i hemmet och är en person mellan 6 och 25 år tycker jag att det är en självklarhet att teckna medlemskap hos oss. 

Vad är Sveriges Hundungdoms viktigaste uppgift?

Att bedriva barn- och ungdomsvårdande verksamhet för personer mellan 6 och 25 och se till att göra dem starka som individer och se till att deras röster hörs i vuxenvärldens brus. 

Ge tre skäl till varför en ungdom ska gå med hos Sveriges Hundungdom

  1. Du kommer få chansen att lära dig massor om hundar och hundträning.
  2. Du kommer få massor av lärdomar och erfarenheter som rustar dig för livet.
  3. Du kommer att få många nya vänner och ett sammanhang att trivas i.

Aktuellt