Tror din tik att hon ska ha valpar?

Tror din tik att hon ska ha valpar?

En tik kan bli helt förändrad under tiden hon är skendräktig. Foto: Pixabay

Börjar tiken att bete sig märkligt? Krafsar sönder bädden, bär med sig saker och vill in igen så fort hon kommit ut? Antagligen så har det gått 1-2 månader efter löpet och då är det med största sannolikhet så att tiken är skendräktig.

En tik går med valpar cirka 63 dagar, och som hon är programmerad så är det nu som hon ska börja förbereda en trygg och lugn plats där hon kan föda och sköta om sina valpar. För det är just det din tik tror när hon är skendräktig – att hon ska få valpar.

Mjukisdjur som valp

Beteendeförändringar vid skendräktighet kan vara att tiken börjar äta mer, eller tvärt om mindre, hon kan börja går runt och vara rastlös, inte vill gå ut utan hon håller sig nära sin ”lya”. Förmodligen har hon placerat något i bädden som är hennes valpar och som hon sköter om. Det kan vara ett mjukisdjur, ett tuggben eller en sko som hon utsett till valp och som behöver hennes omvårdnad.

Mjölkbildningen kan sätta igång

Det är inte bara hennes beteende som förändras, även rent fysiskt kan tiken ändras. Hon kan till exempel få förstorade mjölkkörtlar och mjölk i juvren. Ofta slickar hon sig på juvren för att stimulera mjölkbildning.

Depression

En skendräktighet pågår i cirka tre veckor, hos en del tikar ännu längre. Vissa personer menar att man ska plocka bort låtsasvalparna från bädden medan andra menar att det kan framkalla ångest hos tiken och göra henne deprimerad.

 

Du kan hjälpa din tik utan att hennes moderskänslor kränks för mycket. Det är ju hormoner som är i omlopp och dessa kan vi inte stoppa.

  • När din tik har löpt så var uppmärksam några veckor senare. Det är nu som det nya beteendet träder in och du kan ligga steget före och vara uppmärksam på förändringar.
  • Lägg fram en filt, gamla handdukar eller något annat mjukt och gosigt som hunden kan få att bädda med. På så sätt kanske du slipper sönderkrafsad bädd, eller ett repigt parkettgolv.
  • Om tiken till exempel börjar bädda under soffan så vill hon ha det trångt. Hennes vanliga bädd duger inte just nu. Kanske en bur med en filt över kan få bli den tillfälliga lyan för henne.
  • En skendräktig tik kan behöva aktiveras mer. Många gånger vill hon vända in till ”lyan” så fort kisspausen är gjord, men att då erbjuda något trevligt för hunden ute kan mildra hennes beteende en stund.
  • Rådgör alltid med veterinär om situationen blir jobbig för både dig och din hund. Det finns hjälp att få.

 

 

 

 

Källa: evidensia.se

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu