Trix med julkänsla – del 4

Trix med julkänsla – del 4

Ge hunden en tidig julklapp i form av rolig aktivering med julkänsla! I en serie om fyra tipsar vi om hur du lär hunden att julstäda, dansa kring granen, skämmas (för den såg dig kyssa tomten ju!) och svara på frågan ”Finns det några snälla hundar här?” Utrusta dig med gott godis, gärna en klicker och ett knippe jultålamod. Nu kör vi!

När du lär in trixen använder du antingen en klicker eller ett belöningsord och har riktigt bra belöningar redo. Träna korta sekvenser. Gör fyra – fem repetitioner, sedan tar du en kort paus. Belöna alla små framsteg – tänk att du ska forma fram ett beteende. Gör gärna alla övningar på olika platser i huset eller utomhus. Ha hunden i olika positioner i förhållande till dig också. Då kommer din hund klara av att göra trixen i olika miljöer med olika störningar. Ha en signal för att träningen börjar och när den är slut, på så vis blir det tydligt för hunden när den ska bjuda på beteenden och inte.Tänk på att vissa övningar kräver mer av kroppskontroll och kan vara fysiskt ansträngande för hunden inledningsvis – träna korta pass.


Med lite träning kan du lära hunden att ”dansa” runt granen. Ett tips är att börja med något litet, kanske ett paket eller en upp- och nedvänd hink. Foto: Getty Images.

Dansa kring granen

Vad är en jul utan dans kring granen? Hunden kan här dansa runt en mindre gran, eller kanske bredvid din stora gran. Du kan börjar lära in beteendet med något annat än en gran, exempelvis en upp- och nervänd hink. Tänk på att en del hundar har lättare att snurra åt vänster, en del åt höger. Pröva vilket din hund verkar ha enklast för till en början.

Du behöver:

  • Gott godis i små bitar
  • En liten bordsgran
  • En klicker eller ett belöningsord

Steg 1.

Ha hunden stående framför dig och ha granen bredvid hunden. Ha en godis nära hundens nos och låt den följa den i en rörelse så den snurrar runt ett varv runt granen. Du kan behöva göra en större rörelse med handen för att hunden ska röra hela kroppen, inte bara huvudet. Träna in stora svängar runt granen för att inte riskera att den välter – i värsta fall på hunden.

Steg 2.

Successivt gör du mindre och mindre handrörelser. När hunden själv börjar bjuda på beteendet lägger du på signalen ”dansa”.

Steg 3.

Belöna efter två varv, sedan tre och fyra. Du gör dina signaler mindre och mindre, tills du enbart använder röstsignaler. Du kan också låta hunden få signalen ”dansa” en bit ifrån granen, så när du säger ”dansa” ska den först gå till granen och sedan dansa runt.

Text: Helena Lyckoskog. Foto: Getty Images

Vill du ha fler roliga övningar med julkänsla?
Del 1 – hur du lär hunden att julstäda hittar du här!
Del 2 – hur du lär hunden att svara på frågan ”Finns det några snälla hundar här?”, hittar du här!
Del 3 – hur du lär hunden att se ut som att den skäms hittar du här!

Helena Lyckoskog är viltspårsdomare och eftersöksjägare samt författare till böckerna Med passion för det vilda – hundarna, jakten, maten och Viltspår och eftersök – så blir ni ett team i spåret. Foto: William Lyckoskog.

Aktuellt