Trickträning – en sport för alla
Trickträning är en snabbt växande hundsport. Foto: Marie Birkl

Trickträning – en sport för alla

När Agneta Hjelm hade hämtat hem charmanta Yara, en pigg schnauzervalp, hittade hon av en slump trickträning som de båda föll pladask för. Nu är Agneta involverad i den nya föreningen Svenska Hundtrickklubben, SHTK.

Livet som pensionär beskriver Agneta med orden ”lyxigt värre”. Helhjärtat kan hon ägna all sin tid åt pälsklingen Yara och trickträningen.

– Hon heter egentligen Yarmela i stamtavlan, men det kan man ju inte hålla på och hojta heller, skrattar Agneta när hon berättar om hur Yara fick sitt tilltalsnamn.

Som instruktör i Östersunds Brukshundklubb leder Agneta framför allt kurser i rallylydnad och specialsök. Hon har också ett förflutet som tävlande inom både bruksgrenar och agility, bland meriterna återfinns bland annat ett lag-brons i agility-SM 2003.

Men tillsammans med Yara är favoritsysselsättningen utan tvekan trickträning – en aktiveringsform som går att utöva överallt.

– Du behöver bara dig själv, hunden och en bra belöning för att kunna träna. Det som gör den lite extra speciell är att det går fint att ha flera signaler eller kommandon för ett beteende som hunden ska utföra. Till skillnad från många tävlingsgrenar då du bara får ha ett kommando för ett beteende.

En ”tillåtande” hundsport

Ett visst mått av belöningar är också helt i sin ordning även under trickproven, förklarar Agneta. Det gör det till en ovanligt ”tillåtande” hundsport, som är lätt att uppskatta. Det syns att Yara gillar trick, för när Agneta vill avsluta träningen, utför Yara dem igen.

– När hunden vill fortsätta vet man att den tycker det är roligt.

Det var för ett par år sen som Agneta fann den amerikanska hemsidan Do more with your dog fylld av roliga trick som hon på skoj började träna med valpen Yara hemma i lägenheten. Timingen var perfekt eftersom coronapandemin precis gjort sitt intåg och utbudet på annat att göra var begränsat. Allt eftersom de lärde sig nya trick så filmade Agneta dem och skickade till certifierade instruktörer som bedömde dem.

– Det roligaste med trickträning är att du får något nytt att träna in med hunden hela tiden.

Den numera tvååriga Yara beskrivs bäst som matglad, lättlärd och smart.

– Ibland tror jag att hon tränar mig mer än jag tränar henne, skojar Agneta.

Yara ställer gärna upp på en selfie tillsammans med matte Agneta. Foto: Marie Birkl.

Det finns ett tiotal personer runt om i landet som har gått den nätbaserade amerikanska utbildningen till hundtrickinstruktör. En av de certifierade är Susanna Larsdotter som driver företaget Hundvardag i Alvesta. Hon ser på trickträning som en lättsam aktivitet för både hund och ägare.

– Det gör inget om det blir fel. Den där otvungenheten är ibland svår att hitta i tävlingslydnaden eller i vardagslydnaden, menar Susanna.

Svenska Hundtrickklubben

Susanna är en av initiativtagarna till Svenska Hundtrickklubben, SHTK, som är en ny ideell förening för alla som är intresserade av trickträning. Föreningen vill inspirera hundägare till att göra roliga aktiviteter med sina vovvar och har som målsättning att bli ansluten till Svenska Kennelklubben, SKK, för att trickmeriter ska kunna registreras i SKKs hunddata.

– De flesta familjehundar har en handfull trick som de gör för att barnen har lärt dem. Tänk då vad roligt om man kan få visa upp sina trick och få ett erkännande för det, säger Susanna entusiastiskt.

När förfrågan dök upp på Facebook om fler ville engagera sig i SHTK var Agneta inte sen att nappa. Hon har varit delaktig i arbetet med att utforma klubbens provform.

– Jag var en av dem som tog fram förslag till regler och trickbeskrivningar. Tricken vi har valt ut kommer från både Australien och USA. Och så har vi hittat på några själva, mest i de högre klasserna.

Prov istället för tävling

Agneta är noga med att kalla det för prov istället för tävling. Ingen blir placerad, utan antingen får ekipaget godkänt eller underkänt på proven. Reglerna och trickkriterierna finns utformade för fyra olika klasser med stegrande svårighetsgrad. Klubben är på väg att utbilda domare som kan döma inofficiella hundtrickprov för att testa regelverket. Men SHTKs förhoppning är att proven så småningom ska få officiell status av SKK.

De lättaste tricken att börja med återfinns i klass 1. Några av dem är att sätta upp framtassarna på något, snurra, tass i hand, gå under något eller att hålla ögonkontakt.

Tricken är anpassade efter att hundar har olika kroppskonstitution. Och när beskrivningen är ”backa en kroppslängd” så utgår man från hundens storlek. En chihuahua behöver alltså inte backa lika långt som en större hund. Hänsyn till fysiken har också inneburit att en del vanliga vardagstrick har valts bort.

Att buga fint är ingen match tycker Yara.

Internetutmaningar vanliga

– Vi har till exempel inte med ”sitt fint” eller ”gå på bakbenen” eftersom en del hundars kroppar inte mår bra av det. Utan har istället trick där hunden har stöd av din arm medan den sitter eller står på bakbenen.

Men det är inte bara vovvarnas förutsättningar som har varit i fokus, utan även mattes och husses. Nästan alla trick går exempelvis att utföra med hunden oavsett om du är gående eller rullstolsburen.

– Det är meningen att det ska passa för alla, säger Agneta.

Susanna Larsdotter hoppas att proven ska kunna arrangeras på ett sätt som gör att även hundar som lätt reagerar negativt på andra hundar och miljöer ska kunna delta. Och att blyga hundförare ska våga starta.

– Jag tror det är därför internetutmaningar är så vanliga. Det är många som av olika skäl inte tar sig iväg till tävlingar, berättar Susanna.

Om du har tagit dig över tröskeln att väl börja finns det ingen gräns för hur många och svåra trick du och din hund kan lära er. Och det är inte bara kul och utmanande – det skapar också en god relation till hunden.

Text: Anna Carlehed. Foto: Marie Birkl