Tänk på detta innan du skaffar en valp
Foto Getty Images

Tänk på detta innan du skaffar en valp

Att bli hundägare är något av det bästa som finns, men bitvis kan det också vara krävande. För att må bra behöver din fyrbenta vän kvalitativ mat, rätt produkter och utrustning, pälsvård och framför allt en massa kärlek. Därför ska beslutet att skaffa en hundvalp alltid vara noggrant genomtänkt.

Kriterierna för att välja en hundvalp varierar från individ till individ. Det är dock viktigt att inte endast bli begeistrad av bedjande ögon, mjuk päls och sammetslena öron för att undvika förhastade beslut. Det är viktigt att tänka på om den egna livssituationen fungerar tillsammans med en fyrbent familjemedlem.

Plugga på

Detta innebär bland annat att läsa in sig på olika raser för att kunna förbereda inför den nya familjemedlemmens ankomst; behöver rasen extra aktiviteter, kräver pälsen daglig vård, har rasen en tendens att tugga på eller riva i möbler eller behöver hunden flera långa dagliga promenader. Hundars beteende påverkas av genetiken så rasens ursprungliga användning kommer att märkas i hunden beteende varje dag. Saker att tänka på när du väljer en ras förutom storlek är aktiveringsnivå, din vana vid djur samt om djurets personlighet matchar din.

Gör hemmet tryggt

”Inför den nya familjemedlemmens ankomst är det viktigt att se till att göra hemmet tryggt och gå igenom hela hemmet ur djurets perspektiv. Det kan finnas många farliga ställen i ett vanligt hem för en nyfiken hundvalp som har tendenser att utforska varje skrymsle och vrå,” säger Sarah Ekvall, Marknadschef på Arken Zoo.

Vad behöver den lilla?

När du tar hem valp brukar uppfödaren skicka med den mat som den är van vid, det vanligaste är kvalitativt torrfoder. Ge valpen samma mat som den är van vid de första veckorna för att inte störa den lilla, känsliga magen.
Kollar man på nätet finns långa listor på vad man bör skaffa inför valpens ankomst. Det kan vara bra att börja med det väsentliga för att sedan allteftersom utöka sortimentet hemma. För valpen rekommenderas att först investera i en transportbur för resor, mat och vattenskålar, tandborste, bajspåsar, en skön bädd att sova i samt några leksaker. Även training pads, sele och koppel, några leksaker, tandborste och en klosax är sådant som bör införskaffas ganska snart.

”I början är det mycket som är nytt vilken kan vara överväldigande men det är viktigt att inte bli rädd för alla ”måste-köp”. Produkter som mat, koppel och leksaker är ju naturligtvis viktigt medan man kan avvakta med att köpa övriga saker tills man lärt känna sin hund. Däremot kan det vara bra att investera i en reflex och lampa under den mörka säsongen och eventuellt regn-/vinterjacka som skyddar mot de värsta vädren,” säger Sarah Ekvall.

Öva på hantering

Lek är viktigt för hundvalpen, både för att det är social träning och för att de får utföra sitt naturliga beteende som att tugga, jaga och apportera. Det är även bra att skapa regelbundna rutiner så som att gå ut flera gånger om dagen med valpen samt öva hantering för pälsvård, tandborstning och kloklippning så att det blir en trevlig stund resten av livet och inte något som man kämpar med.

Beroende på säsong finns det olika saker som den nya hundägaren bör ta i beaktan. På våren bör man förbereda sig på fästingsäsongen och investera i en fästingborttagare. Är det en mörkare tid på året bör man satsa på reflexer och lampor så att husdjuret syns. Kanske viktigast av allt är att ta med dig din valp till nya platser så att den vänjer sig vid olika situationer med höga ljud och nya lukter så som en djurbutik, veterinären eller trafiken.

Kärleksfulla stunder

Hundvalpar kommer behöva regler såväl som leksaker och foder. Nu är du den nya lilla hundens trygga punkt i tillvaron. Gratulerar till ett fantastiskt val! Många kärleksfulla stunder och blöta pussar är att vänta.

 

 

Källa:  Arken Zoo