Sy smart hundsäng i väska!

Sy smart hundsäng i väska!

Sy en praktisk väska med inbyggd hundsäng!

När man reser med hund är det praktiskt att ha hundens alla prylar samlade på ett ställe. Här visar Härliga Hund hur du på ett enkelt sätt syr en smart väska med inbyggd bädd. Väskan är lätt att bära med sig och kan sättas fast på en resväska. Vi valde att sy väskan av dukväv, som liknar vaxduk men har en känsla av textil. Dukväven är slitstark och lätt att hålla ren. Bädden är sydd av fuskpäls som är mjuk och skön att ligga på.

DU BEHÖVER:

  • Dukväv eller annat slitstarkt tyg i måtten 140 x 110 cm. Dukväven ska räcka till väskans utsida, två handtag och ett lock
  • Mjukt fleecetyg i måtten 90 x 110 cm
  • Fuskpäls i måtten 140 x 90 cm
  • Två stycken tryckknappar, kardborrband eller liknande
  • Måttband 
  • Markeringspenna 
  • Sax
  • Nål & tråd
  • Symaskin.
  • Strykjärn
diy2

SÅ HÄR GÖR DU:

1.  Lägg dukväven på ett bord med avigan upp. Mät ut en bit i måtten 90 x 110 cm för framsidan, två remsor i måtten 12 x 90 cm för handtagen och en bit i måttet 35 x 50 cm för locket. Klipp ut samtliga delar.

2. Lägg ihop den stora dukvävsdelen med fleecetyget, aviga mot aviga, nåla och sy ihop de två kortsidorna. Vänd åt rätt håll.

3. Vik in 1 cm sömsmån på varje sida vid öppningarna och nåla.

4. Vik delen som ska bli väskans lock till måttet 25 x 35, avigan inåt. Nåla och sy ihop sidorna. Vänd åt rätt håll, pressa och sy en synlig söm runt kanterna.

5. Stick in 1 cm av den osydda sidan av locket mellan fleecen och dukväven på mitten av ena långsidan. Nåla.

6. Vik de två remsorna som ska bli till handtag med rätan inåt, nåla och sy ihop till två stycken kanaler. Vänd kanalerna åt rätt håll. Pressa och sy en synlig söm runt om.

7. Stick in 1 cm av handtagen precis bredvid locket. Kontrollera att sömmen på handtagen hamnar på insidan så att den inte syns när du bär väskan på axeln. Nåla.

8. Nåla fast det andra handtaget på samma sätt på andra sidan mittemot.

9. Lägg det du nu sytt och nålat med fleecesidan uppåt.

10. Vik in varje sida ca 15 cm så att det precis möter handtagen. Nåla och sy ihop öppningarna samt locket och handtagen.

11. Nu har du två långsmala fack, ett på varje sida. Låt det vara så eller sy ett par sömmar så att det blir flera mindre fack.

12. Nu är det dags att sy bädden. Vik ihop fuskpälsen med rätan inåt, nåla och sy ihop. Spara en öppning och vänd tyget rätt. Sy eventuellt ihop hålet för hand eller på maskin.

13. Lägg bädden över fleecen och facken, vik ihop, fäll över locket och markera var tryckknapparna, eller om du väljer kardborreband, ska placeras. Sy fast stäng-anordning. Klart!

Väskan funkar bra att ställa på en resväska. För att inte väskan ska ramla av sydde jag fast ett bandlås på ett nylonband och spände helt enkelt fast väskan i resväskans handtag. Bandlås och nylonband finns på Ohlssons tyger.
diy4