Släpp loss och lek!

Släpp loss och lek!

Lek med din valp så ofta du kan och så varierat som möjligt. Det är bästa sättet för en liten hund att lära sig om livet.

Har du precis fått hem din valp och funderar på vem den lilla krabaten egentligen är? Då ska du avsätta tid enbart för lek. Genom leken lär ni känna varandra på bästa sätt och det lägger grunden till en stark relation. Dessutom är lek en utmärkt skola för en liten hund precis som det är för barn. Valpen lär sig att jaga, använda sin kropp, nos, lösa problem och avläsa signaler från andra hundar och människor.

Som nybliven hundägare kan det kanske kännas främmande att kasta sig ner på golvet och leka med ett djur. Vad roar egentligen en fyrbent krabat? Studera din hund när den leker med artfränder så får du ett hum om vad den uppskattar och hur du kan göra för att bli lika skoj att umgås med. Fundera också över vad det är för hund du har. Vilken ras eller vilka raser finns i just din kamrat? En del raser triggas av att få lite motstånd, andra älskar fart att jaga, bära eller slita och dra. Och även om du känner dig lite obekväm så är det dags att slänga av sig lite av den där stelheten och faktiskt bjuda till och plocka fram den plojiga sidan av dig själv. Släpp kraven. Det kan inte bli fel eftersom det nämligen inte finns något bättre för en hund än att umgås med dig. Du är nummer ett och en stunds lek med matte eller husse kan vara den bästa belöningen din hund kan få.

valp3

Så länge valpen är liten är liten ska du dock leka varsamt. Lek bara korta stunder och när du själv verkligen har lust och tycker det är kul. Då sänder du ut rätt signaler. Undvik jaktlekar eftersom de lär valpen att den alltid vinner och kommer undan. Däremot ska du vara fysisk. Ta i valpen, busa och brottas. Var påhittig. Se till att promenaderna blir fulla av överraskningar. Lek favoritleken i en annan miljö.

Leksaker kan också vara värda att införskaffa. Men en boll och en avlagd gammal strumpa räcker långt.

valp2

Tips!
Kom ihåg att det är du som ska ha kontrollen över leken. Se alltid till att ha tydliga signaler för när leken startar. Lek i tio minuter åt gången, vid till exempel tre tillfällen varje dag.

6 roliga valplekar

1. Tugga
Köp en tuggpinne och göm i trädgården. Alla valpar gillar att tugga och att få tillfälle att använda nosen för att hitta den blir en fin bonus.

2. Dragkamp
Att få bita, dra och kämpa om en socka eller en handduk är oslagbart fär en liten hund. Låt valpen få jaga och greppa föremålet och dra sedan åt var sitt håll.

3. Kurragömma
Göm dig bakom en sten, under täcket i sängen eller bakom soffan. Kalla på hunden och beröm rikligt när hunden hittar dig.

4. Lägg ett spår
Dra en korv över köksgolvet eller lägg små korvbitar i dina fotspår på gräsmattan. Sätt hunden framför den första korvbiten och låt hunden upptäcka hur kul det är att följa spåret.

5. Låtsashund
Lägg dig på golvet och låtsas att du är en hund. Gosa, morra, gläfs. Låt hunden klättra upp på dig. Använd fantasin.

6. Göm leksak
Låt hunden använda sin nos och göm favorit leksaken under en kudde i vardagsrummet eller högt uppe på en sten utomhus. Hunden får nosa, klättra och använda både kropp och huvud.

Därför är leken så viktig!

1. Genom leken utforskar valpen världen.

2. Leker du med valpen så stårker du relationen.

3. Har du och valpen vanan inne att leka har ni lärt er att samarbeta. Det har ni nytta av hela livet.

4. Lek stärker självförtroendet hos den rädda valpen.

Kanske vill du också läsa: 

Så valpsäkrar du ditt hem

Första dygnet hemma med valpen