SBK – hundorganisationen med viktiga uppdrag
Adam Bergsveen är ordförande i Svenska Brukshundklubben, SBK.

SBK - hundorganisationen med viktiga uppdrag

Svenska Brukshundklubben, SBK har funnits i över 100 år! Vi fick ett prat med Adam Bergsveen, generalsekreterare i SBK. Familjens hund, Ace, är en snart 8 månader gammal labradoodle. Så under våren har familjen gått på valpkurs, och barnen har tränat vardagslydnad med Ace. Men mest gillar Ace att kasta boll och att bada.

Vad har Svenska Brukshundklubben på gång just nu?

– Våra verksamheter har nystartat efter pandemin, med en riktig rivstart. Det är en väldig massa utbildningar, aktiviteter och tävlingar på gång i våra klubbar och distrikt. 

Ni är en stor organisation, hur många medlemmar har ni och vad är er viktigaste uppgift?

– Ja, vi är drygt 60 000 medlemmar, fördelat på cirka 300 lokala klubbar och 19 rasklubbar. Och de senaste åren har vi ökat i antal medlemmar, trots att pandemin självklart har utmanat även vår organisation. 

– Vår viktigaste uppgift är tudelad, å ena sidan ska vi erbjuda medlemmarna och deras hundar riktigt bra verksamhet, till exempel utbildningar, aktiviteter och tävlingar. Å andra sidan har vi viktiga samhällsuppdrag i vilka vi utbildar hundförare och hundar till både Försvarsmakten samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och på uppdrag av Myndigheten för delaktighet (MFD) utbildar vi även assistanshundar som gör att människor med funktionsvariation kan fungera bättre i samhället.

Kan vem som helst vara medlem i SBK?

– Ja, alla hundägare och deras hundar är mycket varmt välkomna!

Vilken är SBK:s uppgift och bakgrund?

– Vi är en ideell och demokratisk organisation, som har funnits i över 100 år. Målet med alla våra utbildningar, aktiviteter och tävlingar är glada och hälsosamma hundar, som dessutom gör nytta för både hundägare och samhället.

Vad är det roligaste med att vara med i SBK?

– Det bästa är ju att träffa andra medlemmar och deras hundar nere på klubben. Att tillsammans utveckla sig som hundförare och att se hundarna utvecklas.