Så får du bort vargen ur köket

Så får du bort vargen ur köket

Nelly har alltid haft en strålande aptit. Ända sedan hon kom till oss som liten valp har hon vräkt i sig maten. Så fort jag var på väg att sätta ner matskålen kastade hon sig fram och efter några dagar fick jag nog. Jag vill inte ha en otämjd varg i köket. Jag vill ha en hund som tar ögonkontakt med mig och väntar på ett varsågod innan den börjar äta.

P1010844

Har du också en varg i köket? Då kan du träna bort den fula ovanan på ett enkelt sätt.

Gör i ordning matskålen men sätt inte ner den. Koppla hunden och håll bort hunden eller be någon i familjen hålla i kopplet medan du sätter ner skålen.

P1030328

Släpp efter lite på kopplet så att hunden kan röra sig, men inte så mycket att den når ända fram till matskålen. Stå still och vänta utan att säga något. Ha tålamod! Så fort hunden vrider huvudet mot dig – om så bara för en millisekund – säger du varsågod och låter hunden äta.

Upprepa detta vid varje måltid. Kräv längre och längre ögonkontakt innan du släpper fram hunden till maten. Testa sedan utan koppel och se vad som händer. Var beredd att lyfta upp skålen om hunden kastar sig fram utan att titta på dig. Sätt ner den igen om hunden backar bort något steg.

P1030321

Sen kan du öka svårighetsgraden ytterligare genom att kräva att hunden ska sitta, ta ögonkontakt och vänta på ett varsågod innan den får äta.

Nelly äter fortfarande mycket snabbt. Men numera sitter hon fint och väntar på ett varsågod innan hon kastar sig över matskålen.