Nosework i Skellefteå
Fordonssök är ett av fyra moment som ingår i tävlingen. Här visar Susanne Lindberg att hennes vorsteh Hagel har hittat en doftgömma. Foto: Jonas Björklund.

Nosework i Skellefteå

I helgen, den 1-2 december, arrangerar Rackarungarnas Hundskola, en stor nosework-tävling på Skelleftetravet.

Enkelt förklarat kan man likna nosework vid narkotikasök för polishundar. Men istället använder man vattenbaserad hydrolat av eukalyptus och lagerblad istället. Man droppar ett par droppar på en tops eller möbeltass och gömmer den inomhus, utomhus, på fordon och i olika behållare.

Rackarungarnas Hundskola

-Sedan får hunden söka upp doften och belönas för det, berättar Susanne Lindberg, som arrangerar tävlingen i helgen och är ägare av Rackarungarnas Hundskola i Skellefteå.

Och det är många som ser fram emot helgen. Därför har efterfrågan på platser varit över förväntan.

-Det är ett oerhört stort tryck på tävlingarna, till de 30 platserna per dag vi har i klass 1 anmälde sig 96 hundförare. Det är en tuff lottning när två tredjedelar inte får vara med. Och jag hoppas att fler aktörer arrangerar tävlingar så att sporten kan fortsätta att växa, säger Susanne Lindberg.

Nosework

Nosework blev officiell från 1 januari 2017 och har redan växt enormt.

– Tävlingsformen är verkligen genial. Därför hunden får använda sitt främsta sinne och känna sig lika duktig som en narkotikahund. Och förarens uppgift är mest bara att hänga med och imponeras av sin hund.