Nellys klickerskola del 4

Nellys klickerskola del 4

Inkallning med hjälp av handtarget

I förra avsnittet visade jag hur man lär in en handtarget, att hunden duttar med nosen i min handflata. Handtargeten är bra i många sammanhang, bland annat för att lära hunden komma på inkallning.

Gör så här:

Börja med några vanliga nosduttar i handflatan och belöna hunden i targethanden (se förra avsnittet av klickerskolan).

Nästa steg är att hunden startar med att nosdutta i din hand men i stället för att belöna ur handen kastar du iväg belöningen någon meter. När hunden har hämtat sin belöning fäller du snabbt ner targethanden igen för en ny nosdutt. Klicka och kasta i väg belöningen någon meter. Repetera ett antal gånger och öka gradvis avståndet som hunden måste springa för att hämta belöningen. Glöm inte pausa!

Nästa dag kan du börja lägga på ett kommando när hunden är halvvägs på väg mot din targethand. Välj ett kommando du enbart tänker använda vid inkallning, alltså inte hundens namn eller ”kom”. Själv använder jag ”hit”.

Sen är det dags att ”flytta” kommandot. Säg nu inkallningsordet när hunden precis har börjat röra sig mot dig. Repetera ett antal gånger.

Och till slut säger du kommandot när hunden lyfter på huvudet och tittar mot dig efter att ha ätit upp sin godis.

Glöm inte hålla ner targethanden varje gång – det är ju den hunden springer mot – till att börja med. Så småningom kan du ta bort den.

I filmen kan du se hur jag och Nelly jobbar med handtarget och inkallning.

 

PS. Här är de tidigare avsnitten i klickerskolan!

Del 3

Del 2

Del 1