Nellys klickerskola del 2

Nellys klickerskola del 2

Så klickar du in ett sitt

Ni som har klickat in era hundar är säkert sugna på att börja jobba med klickern nu. Det absolut enklaste momentet att starta med är sitt. Så vi börjar där.

Förr lärde man in sitt genom att ta en godisbit och föra den över hundens huvud för att få den att dimpa ner på baken. Om hunden inte satte sig tryckte man dessutom lite lätt på hundens rumpa.

Visst, alla sätt är bra utom de dåliga. Men det där är faktiskt ett riktigt dåligt sätt att lära hunden sitt. Dels har hunden inte en aning om vad den gör. Den följer ju bara handen med godiset. Dels frestas man som hundägare att ta till fysiska medel – handen som trycker ner rumpan – för att få hunden att sätta sig.

I klickerträning bygger man i stället på hundens eget initiativ. Vi låter helt enkelt hunden fundera ut vad vi vill att den ska göra och förstärker ett korrekt beteende genom att klicka och belöna.

I de två filmerna ser du hur jag och Nelly stegvis jobbar oss fram till ett färdigt sitt.

Även om din hund redan kan sätta sig på kommando kan du testa att klicka in ett sitt. Du kommer att få ett mycket bättre sättande och en glad och arbetsvillig hund på köpet!

PS. Missade du första delen av Nellys klickerskola?
Kolla här: Nellys klickerskola, del 1.
Och här finns del 3.