Lika som bär?

Lika som bär?

Jag har två hundar som är ganska nära släkt. En fjärdedel av mormor Stella ska ju rent teoretiskt återfinnas i dotterdottern Nelly. Därför får jag ofta frågan om de är lika. Svaret är: Njae.

Så här ligger det till:

Stella är liten, 50 cm i mankhöjd. Nelly är inte mätt men ser redan ut att vara ett par centimeter högre.

IMG_3402

Stella älskar mat men gillar bara en enda grönsak – morötter. Nelly älskar mat, alla grönsaker, alla frukter och allt annat man kan tugga på.

Stella har en av- och påknapp. Händer det inget så ligger hon lugnt och sover. Nelly ligger också lugnt, men sover inte.

CIMG0895

Stella är ganska reserverad mot främmande. Den som får en svansviftning av henne kan skatta sig lycklig. Nelly älskar hela världen.

Stella har aldrig vaktat huset. Nelly har koll och vaktskäller när hon hör oväntade ljud.

Stella jagade fåglar som ung. Numera jagar hon bara fyrbenta varelser – helst storvilt. Nelly jagar också fåglar. Större djur, från katter och uppåt, är däremot läskiga.

Stella snappar gräs när hon blir lite upphetsad. Det gör även Nelly.

IMG_3413

Stella är livrädd för skott, fyrverkerier, smällare och åska. Nelly bryr sig inte ett dugg.

Stella är impulsiv och tar gärna egna initiativ när vi tränar. Nelly är eftertänksam och därför lite långsammare.

Stella älskar bad och vatten men vill alltid bottna. Nelly älskar också vatten men har än så länge inte fått chansen att simma.

En sak är säker. Nelly har alltid stenkoll på vad Stella gör och är snabb på att härma hennes beteenden. Så frågan är: Hur mycket är egentligen arv och hur mycket är miljö?