Lägg upp en träningsplan för våren
Foto Åsa Jakobsson

Lägg upp en träningsplan för våren

Februari var en seeeeg månad. Det var grådassigt och regnigt, och jag saknade verkligen en träningsplan nära mig – alla fält i närheten plaskar när jag går på dem.

Inomhuslokal har jag tack och lov tillgång till, men det är fyrtio minuter bort. Det är lätt att låta sådana världsliga saker göra att en där dagliga träningen inte blir av!

Eftersom jag använder min lilla hund i jobbet som visningshund på kurser, när jag spelar in träningsfilmer online, plus att jag lånar ut henne till elever, så får hon sin aktivering ändå. Min stora hund går noseworkkurs och är nöjd med en rejäl promenad om dagen i tillägg. Och det ärorika uppdraget ”försvara trädgården” så klart – det tas på största allvar. Men den där dagliga träningen för att bli bättre på sådant som vi inte kan… den är tung.

Träningsplan

I början av året gav jag och min kollega ut en aktiveringskalender med ett tema för varje vecka, där man billigt kunde köpa till att varje vecka få se dagliga filmer från vår träning. Det gjorde några glada hundtränare. Jag MÅSTE alltså träna en liten stund, fyra dagar i veckan (eftersom vi är två som delar på det), efter ett visst tema. Oavsett.

Och det har varit min räddning!

Att få till en film innan dagens slut – ingen avancerad film, men en film som visar något som vi jobbar med, varför vi jobbar med det, och gärna en liten progression över veckan – har fått många bra bieffekter som jag inte tänkte på när vi tyckte att det verkade vara ett roligt projekt. Ni vet, när man sitter inne och diskuterar framtiden över en kopp kaffe, ingen tänker på regn och kyla, och allting känns möjligt.

Detta har jag lärt mig

Så här kommer vad jag har lärt mig hittills om mig själv:

  • Glöm ”motivation”. För mig, i februari, när det regnar, handlar det om att ”bara göra”. Ett kort träningspass är minimum (annars blir det ingen film). Och det häftiga är att när jag väl har gjort det där träningspasset så blir det lätt lite till. För det är ju faktiskt kul att träna hund!
  • Det behövs mindre plats än man tror. Jag har tränat i mitt pyttelilla kök, i fotostudion, och på min veranda (2×4 meter).
  • Träna på promenaden! Jag går promenad i skogen. Stigen fungerar utmärkt för inkallningar, framåtsändanden, fotgående, apportering, etc. Kommer vi fram till en glänta har vi ännu mer valfrihet. Plus att promenaderna blir lite roligare.
  • Gör det lätt att göra rätt. Inte bara för hunden, utan för dig själv! Jag har en godisburk och en leksakskorg vid ytterdörren, så att jag kan plocka på mig när vi ändå går ut och går. I lådan under ligger apport, targets och små koner. Och en tygväska att slänga över axeln. Redo på en minut.
  • Det kan låta som en väldigt liten sak, men att slippa fundera över VAD vi ska göra har hjälpt enormt mycket när allt tar emot.
  • Inget krav på att ”uppnå” något, målet är att skapa en film på fyra till tio minuter som visar dagens träning. Oavsett hur det går. That’s it. Att ha en konkret uppgift istället för ett visst resultat som mål har hjälpt mig massor.

Det går åt rätt håll

Och det om har hänt är att även om jag har fokuserat på uppgiften ”gör en film, lägg upp den med en enkel förklaring, det är allt” så har vi fått resultat. Man tenderar att bli bättre på det man tränar på. Även om det bara är fyra till tio minuter, fyra dagar i veckan!

Snart är vintern slut och det blir lättare att leva igen. Det är redan ljusare, det är på väg åt rätt håll! Med vårens intåg vaknar jag till liv och behöver inte så mycket ”stödhjul” för att fortsätta rulla. Jag börjar snegla i kalendern efter tävlingar att fylla mina få lediga helger med. När jag bestämmer mig för att faktiskt anmäla, så kommer jag inte att börja träna mer på allvar med en ringrostig vinterhund som jag brukar göra. Detta året är hon väl underhållen.

/Åsa Jakobsson

Åsa Jakobsson driver Hund Helt Enkelt ihop med Ulrika Högbom, där hon håller kurser både live och online. Hon är fotograf med varierande uppdrag och genom KelpiePhoto. Hon är dessutom författare – har skrivit fyra hundböcker varav Klick – hundfotografering med glädje och Vardagsträning med klicker på Klickerförlaget. Åsa tränar sina hundar Midiori och Valle i allt som är roligt, och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad.