Jussi – växer i racerfart

Jussi – växer i racerfart

Att hämta hem en liten valp är en speciell upplevelse. Om valpen dessutom inte är så liten, utan siktar på en matchvikt på 80 kilo blir det något alldeles extra.

I Härliga Hund nr 7/2014 hängde vi med när Lotta och Robert Aschberg hämtade grand danois-valpen Jussi. Här är bilderna som inte fick plats i tidningen, när Jussi hämtas hos uppfödaren, första besöket hos veterinären och när han släpper loss i sitt nya hem.

5 tips till dig som skaffar en STOR liten valp

1. En växande valp av stort format ska inte motioneras, men det är viktigt att den använder sin kropp. Låt den leka i eget tempo så mycket den vill, gärna på olika underlag och i varierad terräng.

2. Mycket sömn är nödvändigt när man växer i rekordfart. Blir valpen övertrött måste man lägga den. En valp mår bra av lagom mycket intryck och någorlunda regelbundna rutiner.

3. Vid tandömsningen går det åt mycket energi och näring. Var extra försiktig med promenaderna under den perioden. Ge heller aldrig vitamintillskott eller extrapreparat utöver det vanliga fodret eftersom det riskerar att rubba den känsliga balansen mellan kalk och fosfor. Under tandbytet kan valpen bli lite hängig. En del får också en smula växtvärk som visar sig som stelhet.

4. Stora hundar är mer disponerade för magomvridning, därför är det bra med lite lugn och ro minst en halvtimme före och efter maten. En upphöjd matplats kan vara bekvämt för valpen. Vissa uppfödare menar att det också förhindrar valpen från att svälja för mycket luft när den äter, något som möjligen bidrar till magomvridning.

5. Var noga i ditt val av uppfödare och känn efter att du får förtroende för den person som du köper din hund av!