Inkallning – ett steg mot frihet
För att kunna ha hunden löst krävs att du har bra inkallning på den. Foto Getty Images

Inkallning - ett steg mot frihet

Inkallning är en av de viktigaste sakerna du kommer att lära din valp. För att den ska kunna njuta av friheten att springa lös måste du helt enkelt vara säker på inkallningen, inte minst med tanke på säkerheten.

När inkallningen sitter ordentligt innebär det att du har kontroll på valpen, och att du om det behövs kan ropa in din hund. Detta kan du gärna börja träna så tidigt som möjligt, på köpet kommer det också att stärka er relation.

Träna kontakt

Om ni övat flitigt på kontaktträningen och den sitter är ni redan en bit på väg. Valpen vet då redan vikten av att hålla tät ögonkontakt med dig.

Åt motsatt håll

Att få till en bra inkallning bygger som så mycket annan hundträning på att hunden vet att den får belöning. Genom att ange ett kommandoord, exempelvis ”Kom hit, eller ”Fido hit”, och sedan springa åt andra hållet fångar du valpens intresse för att komma till dig.

Den viktiga belöningen

När den så är framme hos dig så får den förstås sin belöning, som du gärna kan variera. Ge ibland godis, ibland en leksak eller bus. Ju fler belöningar du har att variera mellan, ju intressantare blir du i hundens ögon!

Ge frikommando

Tänk på att också öva på passiva beteenden. För att inkallningen ska fungera säkert i framtiden så är det viktigt att avsluta övningen med exempelvis ”sitt”, och att valpen kan vänta i denna position tills du ger frikommando, exempelvis ”varsågod” eller ”slut”.

 

Text Catharina Olsson-Lindh, foto Getty Images