Miriam berättar om studierna till sitt drömyrke.

Hur är det att plugga till hundinstruktör?

Miriam läser till hundinstruktör och har svarat på våra läsares frågor, både om utbildningen och hundars beteende.

Fina Finn!

Om du har ett stort intresse för hundar, och hade tyckt om att hjälpa människor att förstå sina hundar bättre - då kan hundinstruktör vara något för dig. Vi har pratat med Miriam McCann som studerar till hundinstruktör och låtit våra läsare att ställa frågor till henne. Se svaren nedan!

Hur lång är utbildningen? 

De flesta utbildningarna är ca 1 år långa.

Hur ska jag börja ensamträna min hund? Jag skäms varje gång jag stänger dörren när han skäller.

Jättesvår fråga! Jag började väldigt lät med att avgränsa hemma bara med ett kompostgaller och lämna hunden på andra sidan. Sen har jag gått ut korta stunder genom dörren och förlängt tiden. Om hunden skäller är det för svårt eller har gått för fort fram. Jag rekommenderar att kontakta någon professionell som är duktig på ensamhet och jobbar med mjuka metoder, till exempel en hundbeteendeutredare, hundpsykolog eller etolog om det känns som att inget funkar. Kämpa på!

Vad är ditt drömjobb?

Mitt drömjobb är just at vara instruktör, så jag följer min dröm just nu! Även hundpsykolog/beteendeutredare som jag planerar att utbilda mig vidare till.

Hur är det nu. Kan man verkligen lära en gammal hund att sitta?

Hundra procent!!! Min gamla hund lärde sig nosework vid 12 års ålder och hann bli riktigt duktig innan han gick bort 2 år senare. Vi tränare massor och tävlade till och med! Inlärning tar aldrig slut.

Vad har du själv för hund?

Finn.

Jag har en jaktavlad engelsk springer spaniel vid namn Finn. Han är snart 9 månader. Jag har även haft en miniature american shepherd och en markiesje tidigare.

Vad finns det för krav för att komma in på utbildningen?

På min utbildning var det enda kravet "hundvana". Jag tror det är liknande på de flesta, alltså inga krav om eftergymnasial utbildning.

Vad är det bästa tricket du lärt dig?

Jag är faktiskt ingen expert på tricks. Men jag har lärt Finn high five i samband med utbildningen (ett moment är att forma i en cirkuskonst) och det tycker han är jätteskojigt!

Vad kostar utbildningen och vart kan man jobba sen?

De privata yrkesutbildningar jag har sett kostar allt från 17 000 - 30 000 kronor. Mitt heta tips är att titta mot folkhögskolorna, de har ibland CSN-berättigade utbildningar, då behöver man inte lägga ut stora summor direkt ur fickan!

Det finns ingen garanti till jobb efteråt. Vissa söker på etablerade hundföretag medan andra startar eget.

Finn

Ras: Engelsk Springer Spaniel 

Ålder: 9 månader

Gillar: Leka

Ogillar: Sallad 

Miriam McCann

Ålder: 31 

Sysselsättning: Studerande hundinstruktör