Grävmaskin uthyres!

Grävmaskin uthyres!

De senaste veckorna har Nelly börjat med ett nytt beteende. Rätt som det är sätter hon i gång att gräva maniskt i golvet.

De första gångerna tyckte jag att det var lite gulligt och lät henne hållas. Men när det bara blev värre insåg jag att det förmodligen handlar om ett stressbeteende som hon tar till när hon har tråkigt/är uppe i varv.

Eller? När jag googlade lite på fenomenet såg jag att det tydligen är ganska vanligt hos samojedvalpar. Samojederna gräver ju ner sig i snön vintertid för att få skydd från kylan, och kanske är det det beteendet som växer fram.

nelly_ben

Just nu tacklar jag grävandet genom att ge henne ett märgben eller låta henne rota fram godis ur hoptejpade toarullar. Det lugnar och samtidigt har hon sysselsättning en stund.

Nelly är knappast en understimulerad valp, så det handlar nog inte om att hitta på fler saker med henne. Och jag hoppas att hon inte är överstimulerad heller – jag försöker vara varsam med tränandet och motionen.

Samtidigt ser jag hur hennes aktivitetsbehov växer och sömn/vilobehovet minskar för varje dag. Den lilla söta, knubbiga valpen är på väg in i den slanka, långbenta, energiska unghundsåldern.

Så just nu känner jag mig ganska rådvill. Ska jag aktivera henne mer eller mindre? Eller bara fortsätta som hittills och hoppas att grävandet går över?