Förbered valpköpet
Nu börjar det, äventyret med en liten valp!

Förbered valpköpet

Har du tingat en valp? Grattis! Nu börjar en ny spännande resa i livet. Som du säkert redan har märkt finns det sjuttioelva saker att tänka på. Du har väl inte glömt de här?

Börja med att samla flocken till ett familjeråd och gör en lista att sätta upp på kylskåpet. Bestäm vilka regler som ska vara viktigt i er familj och gör en handlingsplan. Var ska valpen sova? Hur ser ni på hundens mat, motion, promenader? Ska den få ligga i sängen och i soffan och vad är viktigast för just er när det gäller hundfostran.

Förbered en egen matplats för hunden där den kan äta i lugn och ro. Valpen måste få ha en egen relaxhörna, lite vid sidan av men ändå där ni kan ha koll. En enkel låda med en filt eller lättvättad hundpläd duger som första bädd. Vill du köpa en fin säng kan det vara smart att välja en som går att spola av.

Att bygga en bra relation med uppfödaren är klokt. Då kan du få mycket hjälp och stöd. En bra uppfödare bjuder in dig till sitt hem och låter dig träffa tiken. Kolla att valpen är vaccinerad och avmaskad när du hämtar den och försäkra dig om att valpen är ID-märkt. Ett måste som uppfödaren brukar fixa.

Där hemma är det bra att tänka igenom säkerheten. Var finns närmaste veterinär? Ordna med ett litet husapotek med febertermometer, pincett, fästingmedel, kompresser och andra bra att ha-grejer. Plocka bort lösa sladdar, mediciner som står framme och rengöringsmedel. Tänk på att vissa av våra vanligaste växter kan vara giftiga och sätt upp en barngrind till branta trappor. Rensa hemmet från små lösa grejer som är tuggvänliga och som kan hamna i små valpars halsar. Ett klassiskt exempel är barnens nappar.

Det är lätt att klämma en liten efterhängsen parvel i en dörr. Häng en dubbelvikt handduk över dörren så åker den inte igen av misstag.

Ett fint och bra namn måste du ju ha till din nya familjemedlem. Ett tips är att välja ett tvåstavigt namn som är lätt för dig att ropa och lätt för hunden att uppfatta.

Köp en bok som du tycker verkar bra, titta på en DVD eller köp några hundtidningar som du gillar. Med kunskap i ryggen blir allt så mycket lättare. Men framförallt ska du bara slappna av och förbereda dig på ett riktigt härligt äventyr. Släpp stressen och prestationskraven. Du kommer klara det här med att bli matte eller husse galant!