Experten svarar! Vaccinera hunden

Fråga: Jag har övertagit en treårig schäferhanne. Den har inte blivit vaccinerad sedan den var valp. Jag undrar vilka vaccinationer som är nödvändiga och vilka jag kan låta bli. Måste man vaccinera hunden varje år?Undrande matte

Svar: Hundar som inte ska resa utomlands måste vaccineras mot tre sjukdomar: smittsam leversjukdom (HCC), valpsjuka och parvo. Dessa är potentiellt dödliga virusinfektioner som vi i Sverige nästan lyckats utrota eftersom vi är så duktiga på att vaccinera våra hundar. De flesta sjukdomsfall vi ser nuförtiden är på smuggelhundar. Eftersom insmugglade , ovaccinerade hundar är relativt vanligt förekommande är det viktigt att din hund är vaccinerad mot dessa sjukdomar. Vaccinen mot dessa dödliga sjukdomar är mycket effektiva.
SKK kräver att alla hundar som ska delta i deras arrangemang vaccineras mot dessa tre sjukdomar vid ett års ålder och sedan vart fjärde år. Vaccintillverkaren garanterar dock bara att vaccinet håller i tre år så vi veterinärer rekommenderar revaccination vart tredje år.Vaccinet som ges varje år är vaccinet mot kennelhosta. Kennelhosta är ingen dödlig sjukdom, men i likhet med influensainfektion hos människor kan kennelhostainfektion leda till följdinfektioner, speciellt hos individer med nedsatt immunförsvar. Kennelhosta är också mycket smittsam så hundar med kennelhosta kan inte tävla, ställas ut eller vara på dagis. Djurägare som tävlar eller tränar mycket väljer oftast att vaccinera mot kennelhosta. De flesta hunddagis kräver också att hundar som ska vara på dagis årligen vaccineras mot kennelhosta. I likhet med influensavaccin ger kennelhostevaccinet långtifrån hundraprocentigt skydd men vaccinerade hundar får oftast snabbt övergående och lindriga kennelhosteinfektioner.
Om du ska resa utomlands med din hund utsätts den för helt andra risker och vaccinationsrekommendationerna bestäms utifrån vilket land ni ska besöka. Om du planerar att resa med din hund bör du kontakta en veterinär sex månader innan planerad resa. Då har ni gott om tid att ta reda på vad som gäller för det land ni ska resa till, utföra vaccinationer och ta eventuella blodprover.
Hedvig Armerén

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Prova 3 månader Gratis

✓ Hela Valpkittet
✓ Fri tillgång till allt premiuminnehåll
✓ Tillgång till hela digitala arkivet
✓ Exklusivt material

Premium

0 kr

Gratis i 3 månader, därefter 49kr/månad (Avsluta när du vill)

Prova Gratis