Experten svarar! Träna döv hund

Fråga: Jag har en treårig cavalier king charles spaniel som successivt tappat sin hörsel och i dag är helt döv. Alla kommandon har tidigare varit med ljud. Mycket av kommunikationen har vi överfört till handkommandon och det fungerar bra. Det jag tycker är knepigt är inkallning på distans. Har jag ögonkontakt med honom och ställer mig som ett T med armarna ut åt sidorna kommer han genast. Det svåra är att lära honom att han, mycket oftare än förr, måste ha tätare ögonkontakt med mig.Jag har även två hörande cavalierer. Den ena är mycket lyhörd på signaler från mig och visade snabbt att han blev orolig när den döva hunden inte kom på inkallning. Han började springa efter honom, puffa den döva hunden i sidan och sedan springa mot mig. Det gjorde att den döva hunden lyfte på huvudet och såg mitt T-kommando och på så sätt kom direkt. Vi har försökt arbeta vidare på det och kommit en bit på väg.Har du tips på hur jag kan jobba vidare på ökad lyhördhet hos den döva hunden? Hur kan jag träna den andra hunden att vara en extralänk?Matte till tre

Svar: Det låter som om du har en fantastiskt fin känsla med dina hundar. Det du vill ha hjälp med verkar mest vara finlir, detaljer i ett sätt att tänka och jobba som du redan börjat med. Fortsätt på samma väg. Kanske kan du testa att lägga till ett par idéer:
En ny, skarp signal:
Det finns numer makalöst kraftfulla ficklampor, som ändå är små och enkla att hantera. Många jagande hundförare har sådana när de behöver göra eftersök med hundens hjälp i mörker. Du hittar dessa led-lampor i järn-, fritids-, och jaktbutiker. De finns förstås på nätet också, sök med ord som ”eftersökslampa”.
Sedan lär du den döva hunden att ett skarpt, blinkande ljus innebär en schysst belöning. Börja enkelt när hunden är helt nära, men rikta inte lampan rakt i hans ögon. En snabb blinkning ger en smakrik och lika snabbt belöning.
Nästa steg är att öka avståndet lite och öva samma sak. Så fort hunden tittar åt ditt håll blinkar du helt kort med lampan. När hunden kommer får den belöningen. Öva i olika situationer och olika miljöer. Men det gäller att du själv är uppmärksam. Helst ska hunden vinna den där belöningen varje gång den tittar åt ditt håll, under en ganska lång tid.
Tanken är att lära hunden en helt ny signal. Jobbar du i små steg kommer hans intresse för att titta oftare åt ditt håll att öka. Den effekten får man när man lär in en helt ny signal, ett helt nytt sätt att kommunicera.
Du kan också jobba upp samma uppmärksamhet från de andra hundarna, men öva med en i taget tills det fungerar bra också på lite längre håll.
Jag tycker att du ska öva det här med den döva hunden också i ”farliga” miljöer. Det gör du genom att ha en lätt men lång lina på hunden som säkerhet (extra lätta linor brukar kallas för ”kattlinor”). Hundar lär sig situations- och miljöbetingat. Om du vill att han ska kunna något där det verkligen behövs, då ska du också träna där.
Ta hjälp av den hörande hunden:
Om du vill öva den andra hunden i att hjälpa till med inkallningen av sin döva kompis, vinner du på att lägga in belöningar. Det kan du göra ganska enkelt. Du skriver att den hörande cavalieren är lyhörd. Ha båda hundarna framför dig. Den döva hunden är upptagen med något och är inte uppmärksam på dig. Visa fram en godbit för den som hör. Utan att säga något. Och vänta. Hunden kommer att försöka allt möjligt för att vinna ditt beröm och sin belöning.
Ha tålamod. Förr eller senare kommer den hörande hunden att stryka förbi, knuffa till eller rent av hoppa på den döva. Just då, i rätt ögonblick, ger du beröm och belöning. Öva sparsamt men målmedvetet, i olika situationer och på olika ställen. Öka stegvis (det är hemligheten i all hundträning). Har du kört in dina hundar på ljudet från en klicker? I så fall tränar du med den belöningsmetoden.
När det börjar fungera allt oftare kan du lägga in ett nytt kommando.
Jag tycker alltså att du ska fortsätta träna precis som du gör. Men med lite nya idéer.
Peter Ekeström

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Köp Premium Digital

✓ Fri tillgång till allt premiuminnehåll
✓ Tillgång till hela digitala arkivet
✓ Exklusivt material

Premium Digital

49 kr/mån

Avsluta när du vill

Köp nu