En piraya som heter Nelly
Fisk av farlig och bitsk pirayasort. Här i valpkläder.

En piraya som heter Nelly

På valpkursen går Nelly under namnet pirayan. Jag lovar, det finns en anledning. Hennes valptänder är något av det vassaste som finns!

Mina händer är numera fulla av knappnålsstora, såriga jack. Inte för att Nelly valpbits så där i största allmänhet längre, det har hon tack och lov nästan slutat med. Utan för att hon är en glupsk individ som älskar sina belöningar och inte kan ta en godisbit ur min hand utan att greppa en bit av handen. Och det gör ONT!

Vassa livsfarliga små sylar.

Jag har försökt med fingervantar, men det funkar inte så bra att dela ut pyttesmå godisbitar med vantar på händerna. Man blir helt enkelt för fumlig.

Jag har försökt att ge henne godis lite underifrån och ur öppen handflata. Men det funkar inte heller särskilt bra när vi tränar och hon ska ha många godisar i snabb följd. Då vill man kunna stoppa in dem i hennes mun uppifrån.

För att få Nelly att sluta valpbita i byxben, händer, tår och så vidare har vi med stor framgång använt AJ-metoden. Så fort hon har huggit tag i någon i familjen har vi sagt eller skrikit aj, olika högt beroende på hur hårt hon bitit, och sedan vänt oss bort från henne.

Frågan är om jag ska använda samma metod när vi tränar för att få henne att sluta hugga/nafsa efter godiset i min hand?

Korrekt användningsområde.

Eller ska jag helt enkelt stå ut med pirayabetten tills hon har tappat valptänderna och fått sina riktiga, inte fullt så sylvassa vuxengaddar?

Alla tips mottages tacksamt!