”Du kan inte ta mej!”

"Du kan inte ta mej!"

Jag hade kommit hem efter en promenad och precis torkat av en dyngsur och skitig Nelly. Ytterdörren stod halvöppen eftersom mormor Stella var kvar ute och väntade på sin tur.

Då hände det. Jag skulle precis vända mig om och hämta in Stella när Nelly smet bakom min rygg och tog sikte på ytterdörren. När jag sträckte fram handen för att ta henne i halsbandet kastade hon sig blixtsnabbt bort från mig och ut genom dörren.

P1030491

Och där stod jag med lång näsa!

I mitt inre hörde jag Susan Garretts syrliga kommentar: ”You haven’t done your foundations properly”. Nej, uppenbarligen inte.

Den kanadensiska hundtränaren Susan Garrett bygger hela sin träningsfilosofi på fyra så kallade core games som man ska leka med sin hund. En av dem heter collar grab game, ta i halsbandet-leken. Den går helt enkelt ut på att hunden ska älska när du tar den i halsbandet.

P1030432

Leken är hur enkel som helst. Rör vid hundens halsband och ge den snabbt en godis. Upprepa detta 3–5 gånger och avbryt sedan för lek.

Nästa steg är att du tar i hundens halsband och ger den en godis. Upprepa några gånger, bryt för lek, upprepa igen.

P1030430

Sista steget är att du ska kunna ta hunden i halsbandet och dra den mot din godishand utan att hunden upplever detta som obehagligt.

Lek den här leken ofta och i olika miljöer och du får en hund som inte ryggar tillbaka när du sträcker dig efter halsbandet.

Gissa vad jag tänker göra de närmaste veckorna?!