7 enkla recept på belöningsgodis
Hjälps åt att baka något smaskigt till hunden. Garanterat uppskattat och du vet precis vad godiset innehåller. Foto Getty Images

7 enkla recept på belöningsgodis

Att variera det eftertraktade belöningsgodiset kan göra träningen så mycket roligare. Med ett fåtal ingredienser och en ugn så fixar du själv det smakrika godiset, som givetvis även uppskattas vid härliga mysstunder.

1. KNAPRIGA KEX

Tonfisk innehåller också massa nyttigheter för hunden och kan ges i form av goda små kakor. Blanda en burk tonfisk med 2 ägg, 2 dl majsmjöl, 1 dl havregryn, 1 msk matolja. Rör ihop allt till en deg som går att kavla ut på en plåt med bakplåtspapper. Ta mer mjöl om degen känns för lös. Skär degplattan i lagom stora rutor. Värm ugnen till 175 grader och grädda i 15 – 20 minuter. Låt svalna på plåten. Bryt i bitar och frys in det som inte går åt inom de närmsta dagarna.

2. SMÅ GRÖNA ÄRTOR

Mixa kokta gröna ärtor med lite matolja och/eller vatten. Lägg smeten i en istärningslåda och frys in. Vill du göra tärningarna ännu nyttigare så blanda upp med grönkål, då blir det riktiga hälsobomber. Tärningarna ger hunden nyttiga mineraler och B-vitamin.

3. SÖNDAGSSTEKEN

Har du en större hund eller vill göra mycket godis på en gång så köp ett stycke rent nötkött. Passa på när det är billigare priser. Lägg hela biten i en ugnsfast form. Grädda i cirka 150 grader till köttet är genomstekt. Skär steken i kuber och styckefrys. Lägg över de frysta bitarna i portionspåsar så är de lätta att ta med på hundträningen eller dagsvandringen.

Tips: Ta reda på den steksky som bildas och späd den med lite vatten. Frys in skyn i lådan för iskuber. Knacka ut de frysta kuberna och lägg i en plastpåse. Lyxa till torrfodret genom att låta några iskuber smälta ner i maten och ge en smaskig smak.

4. TORKA KÖTT

Enklare än så här blir det inte. Skär kycklingfilé eller kött av nöt i tunna skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper. Torka köttet i ugnen på 100 grader tills de känns riktigt torra. Skär bitarna i storlek anpassade efter din hund. Enkelt men garanterat uppskattat.

5. BOLLAR AV LAX

Koka upp vatten och lägg i bitar av lax, cirka 200 gram. Mixa fisken med ett ägg, lite matolja och två teskedar maizenamjöl till en smet. Rulla till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Värm ugnen till 150 grader och grädda bollarna i cirka 10-15 minuter. Omega-3-syror är fina fisken för bland annat pälskvaliteten och immunförsvaret. Tips: Du kan göra en större sats av de nyttiga laxbollarna och förvara i frysen.

6. LÄCKER PUDDING

Skär en blodpudding i skivor. Eftersom hundar absolut inte ska äta lök så välj en sort som inte innehåller detta. Lägg skivorna på bakplåtspapper och torka dem i ugnen på cirka 100 grader till dess att de känns hårda (cirka 30 minuter). Vill du göra bitarna lite roligare så kan du använda pepparkaksformar och stansa ut önskade figurer. Lättast är nog runda former eller hjärtan. Det kan vara lite knepigt att få ut blodpuddingen om det är för snirkliga former. Låt bitarna svalna och förvara i en burk med tättslutande lock.

7. FINA FISKEN

Sardiner är nyttigt men man kanske inte ger hunden en hel burk under de närmsta dagarna. Dela fiskbitarna i lagom stora bitar för din hund. Lägg bitarna på en bricka och styckefrys dem. När bitarna är genomfrusna så kan du förvara dem i lämplig burk. Nu är det enkelt att bara ta upp en eller ett par bitar att ge hunden.

Tips:Om du har en liten hund så kanske det blir mycket av det goda men då är det bara att frysa in så håller det sig länge.

Veterinärens syn på saken!

Goda och nyttiga recept som dessa kan tilltala de flesta hundar, säger Sara Pettersson, veterinär vid Evidensia Djurkliniken i Västerås.

– Har man en hund med någon form av allergier eller känslig mage kan det ändå vara klokt att hålla sig till det foder eller den kost som de har blivit ordinerade. Är det en en helt ny proteinkälla för hunden så testa först med mycket små bitar till hunden för att se om den tål det, råder Sara. Bra att tänka på är också att det är lätt att ge för mycket, övervikt hos hundar är ett vanligt problem.

– Även en stor hund är mindre än en människa och man måste tänka på att det inte blir för mycket. Jag brukar säga att man kan jämföra att en sjukilos tax får en liten köttbulle med att du själv äter tio köttbullar.

– Det är ju väldigt lätt att ge sin fyrfota kompis kärlek genom god mat. Den bästa belöningen är ändå beröm, kärlek och aktivering. Före eller efter ett gott mellanmål så komplettera gärna med en promenad!