Så tränar du valpen på att vara ensam

Så tränar du valpen på att vara ensam

Att inte kunna lämna hunden ensam hemma är ett problem som många hundägare brottas med. Tricket är att börja successivt med ensamhetsträningen redan när valpen är liten.

En del hundar ylar, skriker eller skäller när de lämnas ensamma, andra gör sina behov inomhus eller biter sönder saker. För att undvika framtida problem är det bra att börja träna hunden på att vara ensam redan när den är valp. Målet är att hunden ska vara lugn och utan oro om du ibland måste lämna den. Men börja träna mycket korta stunder, det kan räcka med att lämna valpen ett par minuter medan du går ut med soporna. Och passa gärna på att träna när valpen är nyrastad och lite sömnig.

Så börjar du – här är 5 tips

1. Träna först valpen på att vara ensam i ett annat rum medan du fortfarande är hemma. Se till att valpen har sin säng och några leksaker, ta också bort sådant som den kan skada sig på eller som den kan förstöra.

2. Säg ”Hej då, kommer snart”, när du går, och säg alltid samma sak varje gång du går. Var lugn och gör ingen stor sak av att du tänker gå, men försök heller inte smita. Ömka absolut inte valpen och försök inte distrahera/trösta den med mat eller godis.

 3. Sätt ett hinder i dörröppningen, så att valpen kan se dig men inte ta sig förbi.
När det går bra kan du prova att stänga dörren

 4. Gå tillbaka efter någon minut och var neutral, hälsa inte för ivrigt på valpen när du kommer tillbaka. Utöka tiden som du är borta långsamt och successivt.

 5. Tänk på att alla valpar har olika personlighet, vissa valpar är från början mer närhetstörstande och lite otryggare. Det är viktigt att anpassa ensamhetsträningen efter varje valps förmåga.

OBS: Enligt djurskyddslagen får hundar under 4 månader endast lämnas ensamma kortare stunder. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida www.sjv.se

Källa: Allt om valp

Aktuellt