Träna i naturen – 3 enkla grundövningar

Träna i naturen – 3 enkla grundövningar

Oavsett om du har storskogen runt hörnet eller bor mitt inne i stan så kan du hitta kreativa möjligheter till fysträning. Här får du tre enkla grundövningar som hjälper hunden att stärka sina bärande muskler, öka sin rörlighet och stimulerar balansen. Alla tre passar bra att göra utomhus och är enkla att variera.

Gåträning

Här går hunden sakta, i skritt, så att den lyfter ett ben i taget och stärker sina bärande muskler i ben och rygg.

Variera så här:

Prova många olika underlag. Så länge hunden går med fin rytm är det rätt. Börjar den skutta eller vispa ut med benen är det för svårt. Lyfter den inte alls på benen är det för lätt.

Utmana så här:

Intervaller. Skritta fokuserat cirka 50 meter eller anpassa längden efter vad din hund klarar av. Vila ett par minuter och kör sedan en sträcka till. Upprepa tre gånger.

Powerwalk. Använd en sträcka där din hund brukar gå med bra teknik. Öka farten något så att hunden trampar på med högre frekvens men var noga att hålla gåtakten och rytmen. När hunden tar i lite mer påverkas även konditionen på ett positivt sätt.

Gåträning är stärkande för musklerna och lätt att variera.

Serpentiner

Här går hunden i mjuka bågar växelvis åt höger och vänster. Trampa lugnt så den får tid att böja igenom sidorna ordentligt innan ni byter håll.

Variera så här:

Gör bågarna olika stora. Stora bågar är lätta och uppmjukande medan tighta bågar utmanar rörligheten mer. Öka inte farten utan håll en stadig takt hela tiden.

Utmana så här:

Gör en längre serie med flera bågar efter varandra utan paus. Växelverkan hjälper hunden att öka rörligheten i rygg och bröstkorg.

Kombinera serpentinerna med ett svårare underlag. Då tränar hunden både rörlighet och muskler på samma gång.

Balans

Här står hunden på till exempel en bred trädstam, en låg stenmur eller något med liknande form. Lyft upp eller locka upp hunden med en godbit. Låt inte hunden hoppa ner själv när övningen är klar.

Variera så här:

Stå helt stilla med stadig kropp i 10 sekunder. Gå fram en liten bit på stammen så att det blir något smalare och upprepa. Träna på olika stammar eller murar för mer variation.

Utmana så här:

Växla mellan stå och sitt. Locka hunden att resa sig framåt så har den lättare att hitta balansen igen.
När hunden står med god balans, be den ta ett par steg framåt och sedan vända sig runt så att den hamnar med huvudet åt andra hållet. Hitta balansen igen och stå still i 10 sekunder. Upprepa växelvis åt höger och vänster ett par gånger.

Att vända helt om på en trädstam utmanar balansen.

Variera övningarna med olika underlag

Genom att ändra underlaget ni tränar på varierar du enkelt dina övningar utan att du behöver lära din hund nya saker. Då ger du hunden både variation och utmaningar samtidigt som det är lätt för dig att hålla hög kvalitet på övningarna, se tidigare artikel här.

Text: Annika Falkenberg. Foto: Åsa Jakobsson och Malin Karlsson.

Annika är Godkänd leg. Sjukgymnast, specialiserad på hundars kroppar och rörelser.
Hon arbetar på heltid med friskvård och rehabilitering av hund.
Är författare till flera böcker, bland andra Rörelseboken och Massageboken.

Läs även: Så här kan du ge hunden variation och utmaningar i träningen.

Aktuellt