Träna på hundmöten

Träna på hundmöten

Under hundmötesträffen får ägarna träna utan att skämmas och många tillfällen att belöna när hunden faktiskt gör rätt. Foto: Stefan Sundqvist

Det värsta många hundägare vet är att möta andra hundägare längs promenaden. Hunden blir som förbytt och lever rövare. Att träna hundmöten kan verkligen hjälpa.

Just därför arrangerades en hundmötesdag på Anderstorp i Skellefteå av Rackarungens hundskola. Trots att det var 13 minusgrader kom 35 ekipage, alla motiverade för att träna just hundmöten. Susanne Lindberg driver Rackarungarnas Hundskola och vet att många kämpar med problemet.

– Därför brukar jag då och då ordna sådana här gratis hundmötesträffar. Här får alla, som vill och behöver, tillfälle att träna på det under kontrollerade former, säger hon. Det kan kännas befriande att inse att man inte är ensam om problemet, för det upptäcker man under dessa träffar.

Hundträning på hundmöten

Hon delar upp alla som kommer i två grupper. Den ena gruppen går åt ena hållet på en uttalad slinga. Den andra gruppen går åt motsatta hållet. Varje hundägare i gruppen håller ett avstånd på cirka 100 meter. När de kommit halvvägs på slingan börjar den effektiva hundträningen med hundmöten.

Träffen inleds med att Susanne Lindberg, Rackarungarnas Hundskola, delar in deltagarna i två grupper. Foto: Stefan Sundqvist

– Visst skäller många hundar i början. Men efter några möten börjar hunden ofta inse att det bara kommer fler, den blir lite van och avtrubbad, och matte eller husse får flera tillfällen att belöna ett bra beteende, säger Susanne.

Jobba med sina hundar

Innan hundmötesdagen har Susanne  skickat ut flera konkreta tips på hur förarna kan jobba med sina hundar för att få kontakt och ge hunden en annan uppgift, som att gå fot, under själva mötet.

– Självklart är det olika hur stökiga hundarna är under mötet. Men ett grundtips är alltid att prova växla upp på belöningen under träningen. Testa korv, köttbullar eller ta med en mjuksosttub och se vad det kan göra för skillnad.

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret