Trafikolyckor där hundar är inblandade ökar kraftigt under hösten

Trafikolyckor där hundar är inblandade ökar kraftigt under hösten

När dagarna blir allt kortare och mörkret smyger sig på ökar olyckor där sällskapsdjur blir påkörda i trafiken. I november sker till exempel fyra gånger fler olyckor än i juni månad. Hundar är överrepresenterade i statistiken.

Enligt Svelands statistik från 2019 är oktober, november och december de värsta månaderna för trafikolyckor där hundar, katter och hästar är inblandade. I november månad skadades fyra gånger fler djur i trafiken jämfört med i juni månad samma år.

Det går också att se en topp under augusti och september. Framförallt beror detta på att jaktsäsongen då är igång och att jakthundar springer ut i trafiken och blir påkörda.

Hundar ofta inblandad

Hundar är överrepresenterade när det gäller inblandning i trafikolyckor. Av alla trafikskadeärenden som Sveland hanterade under 2019 handlade det om hundar i 64 procent av fallen.

Även i tätorten

Enligt Linnéa Stålhandske, skadechef Affärsområde Sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar, sker det även olyckor i tätorter, till exempel i närheten av övergångsställen och på parkeringsplatser. Därför är det viktigt att inte ha flexikoppel när man promenerar med sin hund i närheten av trafik. När kopplet är långt går det inte att styra hunden i sidled och då kan den snabbt förflytta sig från en trottoar eller gångväg ut i en körbana. Det är också viktigt att hålla hunden vid sidan om sig och inte framför eller bakom sig.

– Man ska tänka på sin hund i trafiken på samma sätt som med sitt barn. Man ska hålla den nära sig eftersom den inte syns så bra och den ska även vara försedd med reflexer, säger Linnéa Stålhandske.

 

Källa: Sveland försäkringar

Aktuellt