Tips för bitiga valpar

Tips för bitiga valpar

Fingrar är mysiga att gnaga på för en liten valp, men bättre alternativ finns. Ge valpen ett tuggben eller en leksak istället. Foto Getty Images

En valp vill gärna gnaga och tugga. Liksom små barn så utforskar det saker genom att bita och dra. Det är helt naturligt och något som brukar gå över när valpen byter tänder. Men till dess är det bra om man erbjuder något bättre alternativ än den fina skon att sätta tänderna i.

Under en period i valpens liv så bits den väldigt mycket. Den har liksom små barn ett behov av att undersöka allt och det gör de via munnen. När du själv vill sitta och gosa med valpen så vrider den sig som en mask och vill komma åt dina händer och gnaga på dem, och här behöver det beteendet avbrytas.

Lugna valpen

Förmodligen är valpen uppstressad i detta läge så att lugna den är det första att göra. En lugn hund bits inte. Träna under dagen på att lugna ner valpen, det behöver inte gå så långt som att den bits innan du avbryter och lugnar. Sköna strykningar på bröstkorgen och längs kroppen känns gott för valpen.

Stilla tuggbehovet

Låt hunden stilla tuggbehovet med ett tuggben eller någon rolig leksak som den kan få lov att tugga på istället.

Valptänderna lossar

Din hund kommer att sluta med det här beteendet, men det är en valp du har nu och den beter sig som en valp gör. Om inte förr så när valptänderna lossar och de permanenta tänderna kommer så brukar det här beteendet att bitas gå över.

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu