Therese arbetar med relationen djur och människa

Therese arbetar med relationen djur och människa

Yrke: antrozoolog. Men vad gör egentligen en sån? Jo, Therese arbetar för att hjälpa människa och djur i deras relation.

Therese Lilliesköld är författare och föreläsare. Hon är utbildad anthrozoolog, anthrozoology är läran om relationen mellan djur och människor. Men Therese är även utbildad biolog med inriktning mot etologi, djurs beteenden. Numera har Therese ett eget företag, Empatia, där hon arbetar med dessa frågor. 

Hej Therese, i höstas gav du ut boken Hund och människa emellan. Vad är du aktuell med just nu? 

– Jag har skapat en utbildning i det spännande ämnet antrokynologi, alltså kombinationen av antrozoologi och kynologi – hundkunskap, tillsammans med en kollega som är hundpsykolog. Jag föreläser också om olika sätt att se på hunden utifrån andra perspektiv än de traditionellt etologiska och om specifika hundskyddsproblem.

Du har titeln antrozoolog. Vad gör en sådan egentligen? 

– Som antrozoolog jobbar jag med allt ifrån vilda djur inom turism till sällskapsdjur som hund och katt. Jag håller kurser, föreläser, utbildar myndigheter, skriver böcker och artiklar. Det är väldigt mycket ett yrke man skapar själv utifrån sin kompetens. Utbildning på högre nivå finns idag bara utanför Sverige, min läste jag i England.

– Antrozoologi är ett tvärvetenskapligt ämne. Med den breda utbildning man får, vid till exempel på University of Exeter, där jag har läst, blir man anthrozoolog. Kortare kurser går att läsa i Sverige, även om de är mer inom ramen för etologi och djurskydd och därmed skiljer sig lite från kurserna utomlands.

Vad är det bästa med ditt arbete? 

– När jag har berättat något som får hundägare att säga: ”Det här kände jag ju! Men ingen har sagt det tidigare, så jag har inte vågat lyssna på det.” Att få föra ut forskning från andra ämnen än enbart etologin och forskning från andra länder. Och förstås; att få bidra till förändringar för djur, att de kan få det bättre i vår värld. Stor del av mitt arbete handlar om att förändra för djur.

Vad drömmer du om att åstadkomma?

– Jag vill fortsätta på det spår jag hade i min bok Hund och människa emellan. Alltså att dela sådan kunskap som annars inte når ut, både utifrån forskning och personliga upplevelser. Att skapa en bättre värld för våra hundar och deras människor, för mitt arbete handlar ju alltid om båda delarna. Det är den enda vägen framåt.

Har du själv några hundar? 

– Jag har Vera som är en tre år gammal blandis, hon kommer från ett djurskyddsomhändertagande. 

Vad är det bästa ni vet att göra tillsammans?

– Mysa efter en dag som innehållit lek med en vän eller spår eller något annat roligt.

Aktuellt