Testa på din hund – färdigheter den sociala tjänstehunden ska kunna

Testa på din hund – färdigheter den sociala tjänstehunden ska kunna

Den sociala tjänstehunden behöver kunna en rad färdigheter när den ska ut i arbete. Allt ifrån att hälsa artigt på människor, gå fint i dubbelkoppel – när man har två koppel till samma sele, en för hundägaren och en till deltagaren – och kunna avbryta mitt i ett träningsmoment eller en aktivitet för att göra annat. Här presenteras två olika övningar som du enkelt kan prova på med din egen hund.

Pausmatta

En viktig förmåga som en social tjänstehund behöver ha är en balans mellan aktivitet och passivitet. Tjänstehunden behöver vara bekväm med att på kort tid koppla av och lugna ner sig för att sedan starta upp och vara aktiv igen. Här kommer momentet ”pausmatta” in.

Pausmattan är helt enkelt en matta där du lär hunden att den alltid får vara ifred. Där vill du att hunden sätter sig eller lägger sig – en del hundar passar på att vila medan andra hundar aktivt väntar på nästa roliga uppgift. Det viktiga är att hunden får en kort liten paus från att interagera med deltagare. Pausmattan ger också hunden en tydlig plats medan du förbereder en övning tillsammans med deltagarna på ett säkert avstånd.

Pausmattan är viktig för en tjänstehund – här ska hunden veta att den alltid får vara ifred.

Gör så här:

Välj en matta du vill ha som pausmatta. Det är en fördel om den är gummerad under så att den inte glider på hala golv. Målet med övningen är att ge hunden en plats att pausa på när den inte tränar eller arbetar aktivt.

Förbered godbitar som din hund uppskattar och klicker om du tränar med det. Om du inte använder klicker går det bra att använda en verbal belöningsmarkör, då kan du säga exempelvis ”ja” eller ”yes” när hunden gör rätt och därefter ge hunden sin godbit.

 1. När hunden tittar på eller nosar på mattan – klicka och belöna. Tänk på att placera belöningen på filten för att skapa en förväntan där. Försök att inte visa eller prata, utan låt hunden tänka själv.
 2. Kasta iväg en godbit en liten bit bort från mattan, säg varsågod och placera dig så mattan är mellan dig och hunden medan hunden går för att äta upp godbiten. Detta är för att hunden lättare ska kunna komma tillbaka och erbjuda beteendet igen.
 3. När hunden har en förväntan om att komma tillbaka till mattan kan du klicka och belöna hunden för att den ställer alla fyra tassarna på mattan istället. Servera belöningen medan hunden är kvar på mattan. Avsluta repetitionen genom att kasta ut en godbit en bit bort.
 4. Prova att vänta ut hunden och se om hunden testar att lägga sig ner på mattan. Du kan också träna ligg utan mattan några gånger först för att se om hunden då bjuder på att lägga sig ner. Annars kan du hjälpa hunden genom att locka den till att lägga sig ner. Klicka och belöna direkt hunden lägger sig ner. Servera belöningen till hunden där den ligger.
 5. Klicka och belöna hunden flera gånger på rad medan den fortfarande ligger ner. Upprepa sedan proceduren att kasta iväg en godbit bort från mattan.
 6. När hunden börjat förstå att den ska gå till mattan och lägga sig kan du börja döpa beteendet genom att säga exempelvis ”filten”, ”gå på paus” eller vad du önskar.
 7. Glöm inte att säga varsågod eller en annan form av frisignal när hunden får resa sig från mattan.

Tips: Använd mattan i hemmiljö först, men ta sedan med dig mattan ut i mer stökiga miljöer. Har du en busig och energisk hund är det bra att ha låtit hunden ”blåsa ur sig” innan hen behöver träna på att ligga still.

Myggan – vänta på godbit

Att vänta på att få sin godbit är något som den sociala tjänstehunden behöver bli duktig på. Den behöver ha god impulskontroll i många olika situationer, särskilt kring godis. Många deltagare älskar att få bjuda hunden på en godbit, men har inte samma finess som du själv kanske har. En del deltagare kommer ha långsammare rörelser eller låg motorisk förmåga, en del kan inte släppa godbiten hur som helst även fast de vill och åter andra kan ha ofrivilliga rörelser med sina händer. Den sociala tjänstehunden måste kunna vänta på sin godbit oavsett. Den får heller inte muddra deltagarens fickor, söka igenom rullstolar eller på annat sätt påstridigt insistera om sin godbit.

Övningen nedan går ut på att utan ”nej” och ”fy” lära hunden att vänta. Träningen bygger på att hunden ska lyckas många gånger. Meningen är inte att lura hunden att göra fel utan att försvåra övningen så långsamt och stegvis att hunden lyckas så mycket det bara går. Misslyckas den så har du gjort det för svårt. Backa övningen direkt och var noga med att den lyckas igen. Hunden ska tycka att det är roligt, inte bli osäker, frustrerad eller stressad.

Övningen går ut på att lära hunden vänta på sin godbit, men i så små steg att det hela tiden lönar sig. Om hunden försöker ta godbiten höjer du din hand igen, men ser omedelbart till att göra det enklare i nästa repetition.

En tjänstehund behöver ha god impulskontroll – exempelvis när det gäller att vänta på en godis.

Gör så här:

 1. Börja med att lugnt hålla en godbit ovanför hunden. Belöna när den står still eller sätter sig.
 2. För en godbit långsamt ner mot hunden. Om hunden är stilla – belöna. Om hunden försöker ta godbiten – höj handen, vänta till hunden är still och belöna då genast. Där det blev för svårt, backa bandet och gör det enkelt igen så att hunden lyckas.
 3. När hunden börjat förstå att den ska vänta för att få belöningen kan du börja döpa beteendet. Säg din signal, till exempel ”vänta” och repetera så som du just gjort.

Du kan försvåra övningen i all oändlighet. Lägga godis på marken, droppa godis på marken, lägga godis på tassarna, vifta med godishanden. Tänk hela tiden på att försvåra i små, små steg. Tänk på att inte tjata din väntasignal och att inte säga nej till hunden om den provar att sträcka sig efter godbiten. Träningen ska vara rolig!

När hunden börjat lära sig att vänta för att få sin belöning kan du döpa beteendet och ge det en signal, exempelvis ”vänta”.

Text: Sara Karlberg och Helena Eriksson Foto: Åsa Jakobsson, Getty Images

Om Sara Karlberg och Helena Eriksson:

 • Sara är VD för Svenska Terapihundskolan där Helena arbetar som lärare samt Svea Hundtjänst som förmedlar sociala tjänstehundar.
 • Båda arbetar även med sina hundar inom skola och socialt arbete.
 • Sara och Helena har skrivit boken ”Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord”

Aktuellt