– TECKNA HUNDFÖRSÄKRING? – 10 trygga tips!
Foto: Getty Images

– TECKNA HUNDFÖRSÄKRING? – 10 trygga tips!

Att det här med försäkringar kan kännas som en djungel ska inte vara en orsak till att din vän får leva sitt liv utan tryggheten att få nödvändig veterinärvård. Här följer några punkter att tänka på inför valet av hundförsäkring.

1. LÄS PÅ

Redan innan köpet av hund så bör du läsa på om din ras hälsa. Vilka hälso- och sjukdomsproblem förekommer hos rasen? Denna information kan hjälpa dig att välja rätt försäkring. Ta gärna upp försäkringsfrågan med uppfödaren också, som förmodligen har sina argument till dennes val av försäkringsbolag till sin ras.

2. JÄMFÖR INNAN

Det är klokt att i god tid innan hundköpet kontakta olika försäkringsbolag och jämföra deras premier och villkor. Det kan vara stor skillnad på vad som ingår i priset. Kön och ålder på hunden, vilken ras, var du bor och hur mycket du är beredd på att betala i självrisk är några parametrar som styr det slutliga priset på försäkringspremien.

3. RÄTT DATUM

Om du köper en valp så upphör förmodligen uppfödarens försäkring av valpen den dag du hämtar hem den. Försäkra dig om att din egen hundförsäkring har börjat gälla. Kolla datumen, du vill inte ha din hund oförsäkrad ens för en dag.

4. DOLDA FEL

En till sak att kolla upp om du köper en valp är att fråga uppfödaren om valpen är försäkrad mot så kallade dolda fel. Ett dolt fel hos en hund är ett fel som finns vid leveransen men som ännu inte syns. Det är viktigt att du får ett besiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar när du hämtar din valp för att försäkringen för dolda fel ska kunna bli gällande.

5. ÖVERTAGANDE

Om du blir ägare till en äldre hund så kan det vara fördelaktigt att överta den befintliga försäkringen av den tidigare ägaren. Det kan vara så att om hunden tidigare behandlats av en skada eller sjukdom så kan den få reservationen i försäkringen om du byter försäkringsbolag. Det finns även försäkringsbolag som inte tecknar nya försäkringar på äldre hundar.

6. LIVFÖRSÄKRING

Om du tecknar till en livförsäkring till hunden så betalas den ut om hunden dör, behöver avlivas, springer bort eller stjäls. För att få ut ersättning ur en livförsäkring finns oftast villkor som säger att du bland annat måste ha polisanmält händelsen, och om dina anspråk på försäkringen gäller att hunden sprungit bort så måste du själv ha gjort vissa aktiva försök att hitta igen din hund. Kolla med försäkringsbolaget hur länge du kan ha livförsäkring till din hund. Det belopp du får ut för din hund beror på hundens ålder då livvärdet oftast sänks i takt med hunden ökade ålder.

7. UNDVIK AVBROTT

När du har tecknat din hundförsäkring så se till att hunden är försäkrad utan avbrott. En omstart av försäkringen kan innebära förändrade, och ibland försämrade, försäkringsvillkor. En missad inbetalning av försäkringspremien kan om du har otur ställa till det med villkoren.

8. AVTALSTID

Försäkringar löper normalt under ett år i taget. Om du har funderingar på att byta bolag eller säga upp försäkringen så kan du göra det på årsförfallodagen. Om ditt behov av försäkring inte finns längre, om ditt djur till exempel har avlidit eller du har sålt det, så har du rätt att säga upp försäkringen med omedelbar verkan.

9. VÄL VÄRT

Om du tycker att försäkringspremien blir för dyr så är det förmodligen inget mot vad det kan komma att kosta dig om din hund råkar ut för en olycka eller sjukdom och behöver veterinärvård.

10. TA DIG TID

Om du tycker det är krångligt att jämföra de olika försäkringarna på egen hand så är det värt att vika tid för att ringa försäkringsbolagen och få personlig rådgivning. Det kostar inget och du förbinder dig inte till något.

Foto Getty Images